ANÀLISI

La videoanàlisi d'Isabel Galí: el Nou Front Popular capgira el guió de les eleccions a França

La coalició d'esquerres guanya les eleccions franceses i contradiu totes les enquestes que donaven la victòria als de Marine Le Pen

Actualitzat

Sorpresa majúscula a les eleccions franceses. El Nou Front Popular s'ha emportat la victòria contra tot pronòstic, i ha refutat les projeccions que donaven la primera posició a Reagrupament Nacional de Marine Le Pen i Jordan Bardella.

Per què s'han equivocat les enquestes? Si bé tot apuntava al fet que l'extrema dreta aglutinaria el vot contra l'obra de govern d'Emmanuel Macron, sembla que qui finalment ha centralitzat el vot protesta ha estat el front d'esquerres. La gran coalició, que havia de servir per fer un cordó sanitari defensiu contra l'extrema dreta, ha acabat sent la fórmula guanyadora d'aquests comicis. 

Les bones projeccions dels de Le Pen han mobilitzat un electorat solidari, inclusiu i antiracista que ha volgut aturar l'arribada de Reagrupament Nacional a les grans institucions franceses. Alhora, la victòria del Nou Front Popular suposa una esmena a un govern macronista marcat per anys de retallades de drets i protestes socials.

Amb aquests resultats, França s'aboca a un escenari de molta incertesa institucional, amb cap majoria clara a l'Assemblea Nacional. Ara, Macron haurà de decidir qui nomena com a primer ministre.

 

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronMarine Le Pen
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut