Sis dotacions dels Bombers treballaran tota la nit revisant el perímetre del foc per evitar revifades (CCMA)

Controlat l'incendi de la Franja, que ha cremat 460 hectàrees

La superfície afectada es reparteix entre Catalunya, on han cremat 139 hectàrees, i l'Aragó, on el foc va començar dissabte
Redacció Actualitzat
TEMA:
Bombers

Els Bombers han donat per controlat l'incendi forestal de la Franja a quarts de nou del vespre de diumenge.

El foc ha cremat 458,6 hectàrees, 138,73 de les quals a Catalunya, segons un últim balanç dels Agents Rurals; la resta, a l'Aragó. Pel que fa a Catalunya, a Serós han resultat afectades 104,39 hectàrees, i a la Granja d'Escarp, 34,28.

 

Efectius dels equips d'extinció continuaran treballant la pròxima nit i matinada, revisant tot el perímetre afectat pel foc amb 6 dotacions terrestres. Dilluns al matí s'afegiran dues dotacions més.

Oriol Corbella, inspector dels Bombers, ha explicat que han treballat "molt intensament" tota la nit i que han aconseguit estabilitzar el cap de l'incendi i que el flanc dret ja estigui molt estabilitzat, "gràcies també a l'ajuda dels aragonesos".

 

El que preocupava més és el flanc esquerre, perquè "hi ha humitats molt baixes", ha explicat Corbella. De tota manera, ha dit que els Bombers eren "optimistes", perquè "el vent ha baixat" i això permetria la intervenció dels mitjans aeris, tant per poder fer una valoració des de l'aire com per atacar el foc.

Confiaven que la millora de les condicions del vent, aquest matí, els ajudés a controlar el foc forestal a la Granja d'Escarp, al Segrià, que va començar dissabte poc després de les quatre de la tarda a Mequinensa, al Baix Cinca, a l'Aragó.

La zona afectada és boscosa, però també de camps llaurats i vegetació agrícola.

L'incendi de la Franja, dissabte (Bombers)

Dissabte, el vent, intens i amb ratxes fortes, ha complicat les feines d'extinció, i ha impedit l'actuació dels mitjans aeris. Els dos hidroavions que s'hi havien enviat s'han hagut de retirar perquè no era possible treballar amb seguretat.

Les flames avançaven cap a l'eix Maials-Almatret i l'objectiu era, sobretot, evitar que anés cap a la carretera LV-7046 i avancés cap al sud, on hi havia un potencial de 3.500 hectàrees.

Centre de comandament dels Bombers, a Maials, al Segrià(Europa Press/Lorena Sopena)

Els Bombers han treballat tota la nit per mirar de contenir el perímetre del foc. Han intentat estabilitzar-ne el cap, que és a la serra de Campells, i el flanc esquerre: "S'està actuant en tots els flancs. Continuarem treballant les 40 dotacions, uns 120 bombers, per impedir que se'ns escapi pels punts crítics", ha explicat Jordi Solà, cap d'intervenció dels Bombers.

En l'operatiu també hi treballen efectius de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona, del Cos d'Agents Rurals, dels Mossos d'Esquadra i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

El fum des del poble de la Granja d'Escarp (Marta Castelló Farran)

Sobre l'origen de l'incendi, Solà ha dit que "té un punt molt clar als voltants d'una línia elèctrica, però això ho han de confirmar els Bombers de l'Aragó, perquè ha començat allà".

L'alcalde de la Granja d'Escarp, Manel Soler, ha explicat a Catalunya Ràdio que la preocupació era que les flames arribessin a una zona especialment boscosa.

A causa de l'incendi no ha calgut tallar cap carretera, ni tampoc hi ha habitatges afectats. El foc sí que ha obligat, però, a evacuar una quarantena de persones que participaven en una "rave" en una zona propera a la Granja.

La gran columna de fum de l'incendi ha estat visible des de diversos punts.

 

 

 

L'alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha compartit a Twitter algunes imatges de l'incendi.

 


Risc molt elevat d'incendi

Més enllà d'aquest incendi, el fort vent i la sequera mantenen el risc d'incendi molt elevat a tot el país. Tant dissabte com diumenge, els Agents Rurals de Catalunya han declarat 29 comarques en el nivell 2 del pla Alfa.

 

 

 

ARXIVAT A:
Incendis Bombers
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut