La basílica de Sant Pere, al Vaticà (Flickr / Giuseppe Milo)
La basílica de Sant Pere, al Vaticà (Flickr / Giuseppe Milo)

El Vaticà reobre el cas de la desaparició de la jove Emanuela Orlandi, fa 40 anys

El cas, que ha protagonitzat diversos llibres i la sèrie documental de Netflix, és un dels grans misteris de la història italiana

Redacció / AgènciesActualitzat

Emanuela Orlandi va desaparèixer el 22 de juny del 1983, quan tenia 15 anys, i tornava de classe de música al centre de Roma. Filla d'un funcionari de la Santa Seu, la seva desaparició és un dels grans misteris de la història italiana.

Ara, pràcticament 40 anys més tard, el Vaticà reobre la investigació sobre el cas, que darrerament ha protagonitzat diversos llibres i la sèrie documental de Netflix "La chica del Vaticano: La desaparición de Emanuela Orlandi".


La Fiscalia de la Ciutat del Vaticà ha pres la decisió després de "les peticions realitzades per la família en diferents seus judicials". El germà d'Emanuela, Pietro Orlandi, ha dit a la televisió pública italiana RAI que desitja que "es pugui començar des del principi" amb una investigació que tingui en compte les darreres proves i indicis que s'han conegut.

L'advocada de la família, Laura Sgrò, ha presentat denúncies els anys 2018 i 2019 i diverses instàncies, però en declaracions a l'agència EFE ha dit que no sap què ha motivat la reobertura del cas i que s'ha assabentat de la notícia per la premsa. Sgrò espera reunir-se aviat amb el fiscal Alessandro Diddi.

El germà d'Emanuela Orlandi, Pietro Orlandi, el juliol de 2019 al Vaticà
El germà d'Emanuela Orlandi, Pietro Orlandi, el juliol del 2019 al Vaticà (Europa Press / Andrea Panegrossi)

Un misteri de 40 anys

La desaparició d'Emanuela Orlandi ha estat i està envoltada de misteri. El cas reapareix sovint en el debat públic italià i continua generant interès perquè, després de 40 anys, ningú sap on pot ser la noia.

Al llarg de les darreres quatre dècades, hi ha hagut moltes teories, apuntant a sospitosos tan diversos com la màfia, serveis d'intel·ligència o fins i tot la cúria romana. També s'ha vinculat la desaparició de la jove amb un suposat intent d'alliberar Mehmet Ali Agca, l'home que l'any 1981 va atemptar contra el papa Joan Pau II.

La família de la jove fa 40 anys que intenta aconseguir alguna pista sobre Emanuela. Durant molts anys, els jutges italians mai van ser autoritzats a investigar dins del Vaticà. Però, en els darrers temps, les autoritats vaticanes han accedit a obrir certs espais per buscar-hi possibles restes de la noia, sempre sense èxit.

El cas ja es va reobrir l'any 2005, quan una trucada anònima en un programa de televisió va assegurar que les restes de la noia estaven enterrades amb el cap de la màfia Enrico Renatino De Pedris. L'any 2012, la família va demanar una investigació quan es van trobar restes òssies sense identificar del cap de la Banda de la Magliana, a la basílica de Sant Apol·linar, però no hi va trobar cap prova que les vinculés a Orlandi.

Aquell mateix any, un dels principals exorcistes del Vaticà, Gabriele Amorth, va afirmar al diari The Telegraph que Orlandi havia estat segrestada per obligar-la a participar en festes sexuals en què hi hauria involucrats policies vaticans i personal diplomàtic.

El mes de juliol del 2019, la Santa Seu va obrir les tombes de dues princeses al cementiri alemany del Vaticà, després que la família rebés una carta anònima amb el missatge "busquin cap a on apunta l'àngel", amb una foto d'un panteó. Les tombes, però, estaven buides.

Mesos abans, s'havien analitzat alguns ossos trobats al soterrani de l'ambaixada de la Santa Seu a Roma, però finalment es va determinar que eren més antics.

La Fiscalia vaticana va arxivar l'abril del 2020 la investigació sobre la recerca de possibles restes d'Orlandi al cementiri alemany de la ciutat estat.

ARXIVAT A:
JudicialEsglésiaVaticà
Anar al contingut