El Vaticà amaga 10.000 capellans casats en ple debat sobre el celibat

A poc a poc l'Església va plantejant un celibat opcional, però els moviments ultraconservadors no hi estan d'acord

Actualitzat

El papa Francesc ha demanat a les bases catòliques que es pronunciïn sobre el celibat dels capellans, i ha creat diverses comissions a tot el món per parlar-ne.

L'Església està immersa en debats teològics, espirituals i canònics des de l'any passat, quan es va iniciar el sínode episcopal mundial que finalitzarà el pròxim mes d'octubre.

El pontífex ha demanat que tothom hi digui la seva, i ha donat un marge ampli: les conclusions del celibat no arribaran fins al juny del 2025.

Ressona des de tots els continents que, davant la manca de vocacions sacerdotals, els capellans es puguin casar, formar una família i portar igualment les parròquies, com ho fan 10.000 capellans catòlics del ritu oriental a les esglésies d'Hongria, Ucraïna, Romania o Rússia.

Però d'aquests capellans casats que ja té l'Església catòlica, el Vaticà no en parla, ni els posa d'exemple.

Xavier Morlans, vicari de la parròquia de Santa Anna opina que "es tendeix a amagar, perquè trenca amb el discurs catòlic més conservador que opina que el sacerdot cèlibe és el súmmum del catolicisme".

 

Casats, professionals i voluntaris

És la proposta que fa el vicari de l'església de Santa Anna de Barcelona, mossèn Xavier Morlans en el llibre que acaba de publicar titulat "Capellans cèlibes i capellans casats".

Per Morlans, "viure sol no és humà. Vol dir que alguna cosa falla i que alguna cosa s'ha de reajustar, s'ha de posar al dia".  

Parla de fórmules creatives que donarien un aire nou i fresc a les parròquies. Proposa que 3 capellans casats i amb diverses professions gestionin una parròquia conjuntament amb les esposes i els fills.

I que ho facin de forma voluntària, les hores que tinguin lliures. Defensa que el celibat sigui només una opció voluntària. O que l'Església pugui ordenar sacerdots homes que ja estiguin casats i hagin demostrat ser fidels a les seves esposes.

En aquest darrer cas, els que ja són diaques serien els primers a poder-se ordenar. També defensa que qui, de forma voluntària, prefereixi el celibat, que ho pugui fer amb llibertat.  

Mossèn Xavier Morlans amb el seu llibre
Mossèn Xavier Morlans amb el seu llibre (3Cat)

Cada any pengen els hàbits 2.500 capellans

En el cristianisme antic, els sacerdots eren casats i amb fills. Cap a l'any 300, i fins a l'any 800, hi ha documentats papes i bisbes casats, però que tenien prohibit el sexe; per tant, en principi no tenien fills.

El celibat comença l'any 1123. Fa 900 anys que es va prohibir que els capellans es casessin i procreessin perquè les terres de l'Església no fossin repartides entre els fills dels rectors.

Era l'edat mitjana i les raons van ser polítiques i econòmiques. El control de les herències va anar així: si els capellans eren cèlibes, no hi havia hereus i, per tant, les terres no es repartien.  

Ara l'Església té calculades les baixes de sacerdots que s'enamoren i pengen els hàbits per poder-se casar i formar la seva pròpia família: 2.500 cada any. Una xifra que preocupa molt la jerarquia eclesiàstica que veu, sobretot a Europa, com les parròquies es van quedant en mans dels laics.

Mossèn Xavier Morlans explica que "és un degoteig constant, i especialment de gent jove. Vol dir que hi ha un element que s'ha de treballar".  

L'Església, doncs, es plantejaria un celibat opcional per intentar aturar les baixes. Però els moviments ultraconservadors no hi estan d'acord. Al sínode d'enguany no entrarà la votació de si s'han de casar o no.

Es plantejarà com fer una Església més democràtica, que els laics tinguin dret a veu i vot. Un cop fet això, cap al sínode del 2027 o el del 2030 (els sínodes són cada 3 anys) entrarà a l'ordre del dia el celibat. Per tant, el papa Francesc demana paciència.  
 

El celibat i els abusos sexuals

Segons Morlans, no està demostrat que el celibat hagi propiciat tenir més pederastes dins l'Església. De fet, la majoria de casos d'abusos sexuals infantils passen en entorns de confiança i en la família (el 80%) segons fonts com Save The Children o la Fundació Vicki Bernadet, que asseguren que 1 de cada 5 infants són abusats sexualment abans d'arribar als 18 anys.

Per Xavier Morlans "s'hauria de veure quin tant per cent dels casos són depredadors que potser fins i tot si s'haguessin casat abusarien d'infants, i en quin tant per cent, aquesta pulsió sexual reprimida es canalitza desgraciadament cap als infants".

Segons aquest capellà, que, a més, és consultor en un dels ministeris vaticans, tot el que ajudi a aniquilar la pederàstia és benvingut. I si tenir capellans casats amb llibertat sexoafectiva hi ha d'ajudar, l'aposta no és errònia.

ARXIVAT A:
ReligióEsglésiaVaticà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut