El turisme de congressos deixa més diners que mai a Barcelona el 2018
Aquest mes de setembre hi ha quatre reunions mèdiques de referència mundial, que portaran 60.000 assistents
Barcelona va acollir l'any passat 480 congressos, un 14% menys que el 2017. Però, tot i que van venir menys congressistes, van quedar-se més nits i l'impacte econòmic va arribar al rècord històric de 1.901 milions d'euros.

En hotels, cada persona va gastar una mitjana de 218 euros al dia, i 188 euros en despeses a la ciutat, segons dades del Barcelona Convention Bureau -un organisme que promociona Barcelona com a seu de congressos i reunions.
Juntament amb el maig i l'octubre, el setembre acostuma a ser una de les èpoques fortes d'aquest tipus de turisme. Aquest mes, a Barcelona, hi ha quatre reunions mèdiques de referència mundial, que en total aplegaran 60.000 congressistes. El més gran, amb 30.000 participants, és el Congrés d'Oncologia que es farà a finals de mes. Dues d'aquestes reunions internacionals han començat aquest cap de setmana: el Congrés Internacional de Radiologia i el Congrés Mundial de Càncer de Pulmó.

"Salut!", exclamen, mentre brinden, cinc congressistes vinguts de França, Austràlia, el Regne Unit i els Estats Units que prenen una copa de sangria en una terrassa del barri Gòtic. I és que, un cop ha acabat la primera jornada del Congrés de Càncer de Pulmó, aprofiten per fer una copa i sopar al centre de la ciutat. Ells cinc, tots metges, han vingut sols, però un 67% dels congressistes que arriben a la ciutat van acompanyats, majoritàriament de la parella o la família, tal com subratlla un informe del Barcelona Convention Bureau i explica el seu director, Christoph Tessmar.
"Un està assistint al congrés i l'altre està gaudint i espero que també gastant i així l'impacte econòmic és mes gran"
El Congrés Mundial de Càncer de pulmó -que es fa al recinte firal de Gran Via, a l'Hospitalet de Llobregat- va començar dissabte i s'allargarà fins dimarts. S'hi esperen 8.000 participants, que només entrar al recinte firal de Gran Via, ja es troben un punt d'informació turística on els orienten sobre què poden fer a la ciutat. L'impacte econòmic també es palpa a dins del congrés. Mentre els professionals de la salut segueixen algunes conferències sobre el càncer de pulmó, els operaris ultimen els darrers detalls de l'espai d'exposició.
I el Congrés Internacional de Radiologia -que es fa al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, al costat del Fòrum- s'allarga de dissabte a dimecres. Hi aniran 6.500 assistents i ha omplert els hotels de la zona.
Manel Casals, director general del Gremi Hotels de Barcelona, reconeix que aquests són "molt bons mesos":
"Al setembre, l'octubre i el maig acostumen a caure diversos congressos. I realment són molt bons mesos per a nosaltres. El turisme de negocis sempre deixa, a nivell de preu mig, un bon 'cash' per als hotels."
Però l'impacte econòmic no arriba a tothom igual. En un dels congressos mèdics que se celebra aquests dies, les hostesses cobren 7 euros l'hora, i se'ls demana un nivell alt d'anglès. Des del sindicat UGT, han fet diversos informes per denunciar la precarietat dels llocs de treball en aquest sector, tal com explica Núria Gilgado Barbadilla, secretària de política sindical:
"És un salari de misèria per a una persona de la qual es requereix coneixement d'idiomes. Volen mà d'obra barata però amb molts coneixements i moltes aptituds."

Els congressos s'organitzen amb un o més anys d'antelació i l'any passat n'hi va haver menys que el 2017, que, amb 561 congressos, va ser especialment bo. En aquesta davallada, hi van tenir alguna cosa a veure els atemptats i la situació política? Christoph Tessmar ho nega:
"Cap influència. Cap. Ara tornem a tenir un 2019 molt i molt bo. I per al futur s'han lligat nous esdeveniments importants."
Mentrestant, entre els comerciants i els restauradors del passeig de Gràcia -on molts congressistes fan les seves compres- hi ha temor perquè l'actual percepció d'inseguretat pugui passar factura. Lluís Sans, de l'Associació Amics del passeig de Gràcia, reconeix que hi ha preocupació:
"Els congressos escullen la ciutat amb anys d'antelació. Per tant, que la ciutat estigui perdent la percepció de ciutat segura no és bo, perquè pot implicar que els congressos d'aquí un any, o dos anys, no se celebrin aquí per culpa d'aquesta situació."
De moment, la inseguretat és un debat que no altera els plans de molts congressistes que són aquests dies a Barcelona.