
El TSJC sobre les paraules del fiscal del cas Trapero: "Una gravíssima irresponsabilitat"
En un comunicat, el tribunal qualifica d'"atac contra el Poder Judicial i el sistema constitucional" les declaracions qüestionant la imparcialitat de la justícia a Catalunya
La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qualifica "d'atac molt greu i sense justificació" que el fiscal Pedro Rubira hagi posat en dubte la imparcialitat dels jutges que exerceixen a Catalunya. Ho veuen, no només un atac contra els jutges als quals feia referència sinó contra "el Poder Judicial i el sistema constitucional".
Acuerdo Sala Gobierno @tsj_cat sobre las manifestaciones realizadas x el fiscal sr. Rubira en la Audiencia Nacional pic.twitter.com/56S24Clsvh
— TSJCat (@tsj_cat) 5 February 2019
No li han deixada passar, al fiscal Pedro Rubira, que en la vista celebrada este dimarts al matí en la causa contra el major Trapero, la intendenta Laplana i dos exalts càrrecs d'Interior, ha posat en dubte que els jutges que exerceixen a Catalunya puguin ser imparcials per conèixer esta causa. Ho ha dit i ho ha reiterat:
"¿Pot haver-hi imparcialitat, serenitat, si s'envia la rebel·lió i la sedició a Catalunya?"
I tot seguit, sense pausa, seguia:
"Vostès pensen que pot haver-hi aquesta serenitat? Que pot haver-hi aquesta imparcialitat?"
Amb estes preguntes, el fiscal ha donat per fet que ell no ho creu. La imparcialitat és un dels requisits que se'ls demana als jutges per impartir justícia. En l'acord que ha arribat esta tarda la sala de govern del TSJC, precisen que no hi ha el president, circumstància que no s'explica. I qualifiquen de "gravíssima irresponsabilitat" el que ha manifestat el fiscal.
"Qüestionar, per un membre del Ministeri Públic, en exercici de l'acció penal, la imparcialitat dels jutges i jutgesses que exerceixen a Catalunya, constitueix una gravíssima irresponsabilitat de qui té, precisament, per mandat constitucional i estatutari el deure de protegir l'exercici independent i imparcial de la jurisdicció."
De poc o res ha servit el comunicat que ha emès a primera hora de la tarda la fiscalia de l'Audiència Nacional, en què desviava l'atenció cap a la crispació que hi pot haver en la societat catalana si la causa es jutgés a Catalunya i passava per alt les declaracions exactes de Pedro Rubira. Però el fiscal ha separat molt clarament la serenitat de la imparcialitat.
En el mateix comunicat la fiscalia feia constar que no dubten de la professionalitat dels magistrats que exerceixen a Catalunya. El TSJC ho deixa ben clar en un comunicat gens habitual, que les paraules del fiscal Rubira els qüestionen "textualment i sense embuts". Els sembla "insòlit" i "molt preocupant", exposen que és una "ofensa" als interessos públics que representa i que ha estat demagog. I per rematar-ho, conclouen que els jutges que exerceixen a Catalunya actuaran sempre en compliment dels deures constitucionals, entre els quals hi ha la imparcialitat i això ho expressen "front als que qüestionen de manera interessada i irresponsable" la seua feina.
Reacció irada de les associacions de jutges i fiscals catalans
Associacions de jutges a Catalunya han considerat ofensives les paraules del fiscal de l'Audiència Nacional posant en dubte la imparcialitat dels jutjats catalans. Algunes associacions, fins i tot, no en tenen prou amb les justificacions de la Fiscalia de l'Audiència i reclamen que la Fiscalia General de l'Estat el desautoritzi.
L'associació conservadora de jutges considera que el comunicat de l'Audiència Nacional no és suficient. José Luis Rodríguez Vega, de l'Associació Professional de la Magistratura, APM, reclama contundència de la fiscal general:
"Qui ha de desautoritzar el fiscal d'un atac frívol i greu ha de ser la fiscal general de l'estat. Que estic segur que no comparteix les seves opinions però ho ha de fer públic, per què? Doncs per rehabilitat una cosa que s'ha danyat."
Montserrat Comas, de Jutges per la Democràcia JpD, també considera que les declaracions són greus:
"Jo crec que estem amb unes declaracions greus i molt desafortunades. La nota ha volgut minimitzar el que tots hem escoltat. Però les paraules que ha dit són les que són."
Roberto García Ceniceros, membre de la sala de govern del TSJC considera les paraules de Rubira un atac molt greu al poder judicial i al mateix sistema constitucional.
"Em semblen molt doloroses, impliquen posar en qüestió la nostra feina d'una manera injusta i sobretot falsa i posen en risc la concepció que pugui tenir la ciutadania sobre com s'assignen els procediments."
Cuevillas i Soler demanen que no es jutgi a l'AN
La vista que s'ha celebrat a l'Audiència Nacional era perquè Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de l'exsecretari general d'Interior, considera que l'Audiencia Nacional no és el tribunal que els ha de jutjar perquè no pot jutjar els delictes de sedició ni rebel·lió. A aquesta petició s'hi ha sumat també l'exdirector general de la policia de Catalunya Pere Soler.
No s'hi ha adherit ni el major Trapero ni la intendenta Laplana. Cuevillas ha exposat els seus motius per defensar esta tesi i després el fiscal ha fet la seua exposició, on ha dit que no se'ls pot jutjar a Catalunya, entre altres motius, perquè dubta de la imparcialitat dels jutges.
Amb el pronunciament de la sala de govern del TSJC en els termes en què ho ha fet, la fiscalia té ara una situació per resoldre.
- ARXIVAT A:
- JudicialTSJCJudici procés