El TSJC aixeca les cautelars i l'escola que segregui per sexe a l'ESO no rebrà diners públics

En una decisió que encara es pot recórrer, el tribunal aixeca les mesures cautelars que havia decretat per als centres de secundària que segreguen per sexe

Actualitzat

El curs 2023/2024 començarà sense cap centre educatiu que segregui per sexe a secundària rebent concert per part de la Generalitat. Ho ha anunciat aquest dijous la consellera d'Educació, Anna Simó, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi aixecat les mesures cautelars vigents sobre aquesta qüestió:

"El 6 de setembre, quan comenci el curs 2023/2024, començarà sense cap escola finançada amb fons públics que en l'etapa de secundària escolaritzi només o nens o nenes"

"Si cap família vol portar a secundària els seus fills en una escola que segrega per sexe ho haurà de fer de manera 100% privada, no amb recursos públics", ha insistit Simó.

La decisió del TSJC, tanmateix, no és definitiva perquè encara es pot recórrer.

Exterior de l'escola Viaró, a Sant Cugat del Vallès, una de les que manté la segregació per sexe a secundària
Exterior de l'escola Viaró, a Sant Cugat del Vallès, una de les que manté la segregació per sexe a secundària

Una batalla política que fa anys que dura

En la compareixença davant dels mitjans de comunicació, Simó ha destacat que aquesta decisió és "una fita que es deu a un treball fet per aquest departament des de fa més de 20 anys", quan la consellera d'Educació era Marta Cid.

La Llei d'Educació de Catalunya (LEC), aprovada l'any 2009, va fixar com a principi fonamental la coeducació, és a dir, educar en la igualtat i sense cap biaix per raó de sexe.

L'aprovació de la LOMLOE, d'àmbit estatal, l'any 2020, va reforçar encara més la cobertura jurídica per acabar amb la segregació per sexe a l'escola. Amb el rebuig del recurs de Vox contra la llei Celáa, el Tribunal Constitucional va validar la decisió de la Generalitat de suspendre el concert a les escoles que segreguen per sexe.

El text apuntava que "de la Constitució en deriva un model educatiu pluralista, però no que tots els models educatius hagin de rebre ajudes", una decisió que l'aleshores conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, va qualificar de "victòria històrica".

El maig de 2020, el govern ja va anunciar que no renovaria el concert educatiu a les escoles que segreguen per sexe perquè no compleixen "el principi de coeducació per mitjà de l'escolarització mixta, que ha de ser objecte d'atenció preferent".

L'octubre de 2021, l'aleshores conseller, Josep Gonzàlez Cambray, va reiterar que no es renovarien aquests concerts, que caducaven a final d'aquell curs, el juny de 2022.

El març de 2018, en plena etapa del 155, la Generalitat intervinguda va renovar els concerts a les escoles de secundària que segreguen per sexe. Aquests van caducar el 2022, però el TSJC va decretar mesures cautelars per mantenir-los després que les escoles Camp Joliu, La Vinya i Viaró.

Alumnes de l'escola La Farga, a Sant Cugat del Vallès
Alumnes de l'escola La Farga, a Sant Cugat del Vallès

Centres que no han fet el pas a ser mixtes

De les onze escoles que segregaven per sexe, vuit han passat a ser mixtes a l'ESO aquest curs 2022/2023: Canigó (Barcelona), Pineda (l'Hospitalet de Llobregat), Xaloc (l'Hospitalet de Llobregat), Bell-lloc del Pla (Girona), Les Alzines (Girona), Institució Tarragona (Reus), La Vall (Sabadell) i La Farga (Sant Cugat del Vallès).

Actualment, les tres escoles que segreguen per sexe i encara no han fet el pas a ser mixtes són el Camp Joliu i La Vinya, a l'Arboç, i el Viaró, a Sant Cugat del Vallès, amb un total d'uns 800 alumnes. Són precisament aquests centres els que van demanar les cautelars i el tribunal ho va acceptar per un defecte de forma.

De cara al curs que ve, però, La Farga, La Vall, Les Alzines i la Institució Tarragona tenen intenció de tornar a segregar: han tornat a oferir educació diferenciada en la preinscripció, a l'empara de les cautelars del TSJC.

 

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut