Imatges d'una manifestació en defensa de l'avortament legal, als afores de la seu del Tribunal Suprem dels Estats Units (Europa Press)
Imatges d'una manifestació en defensa de l'avortament legal, als afores de la seu del Tribunal Suprem dels Estats Units (Europa Press)

El Tribunal Suprem dels EUA manté l'accés a la píndola abortiva

L'alt tribunal ha rebutjat de forma unànime la decisió d'una instància inferior que restringia l'ús de la mifepristona, el medicament més utilitzat al país per induir l'avortament

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha rebutjat de forma unànime la demanda de grups antiavortament per restringir dràsticament l'ús de la mifepristona, la píndola abortiva més utilitzada al país. D'aquesta manera, l'alt tribunal anul·la la decisió d'una instància judicial inferior que havia posat traves a la manera com es podia distribuir i prescriure aquest medicament, i garanteix l'accés total a la mifepristona.

La resolució judicial de l'òrgan, de majoria conservadora, s'interpreta com una victòria per a l'administració Biden i les organitzacions proavortament i el seu intent de preservar l'accés ampli a aquesta píndola. La decisió arriba dos anys després que aquest mateix tribunal anul·lés el dret constitucional a l'avortament.

En la sentència, els magistrats del Tribunal Suprem han argumentat que els grups provida que van interposar la demanda no tenen dret a demanar que s'aturi la distribució del medicament, i que els tribunals federals no són competents per qüestionar els criteris de la màxima autoritat mèdica del país, favorable a l'ús d'aquesta píndola.

La mifepristona és el més comú dels dos medicaments utilitzats per induir l'avortament: dos de cada tres interrupcions de l'embaràs als Estats Units es fan amb aquesta píndola. Des de l'any 2000, quan es va aprovar el seu ús, més de sis milions de persones al país l'han utilitzat.

imatge de la mifepristona
La mifepristona es va utilitzar en més del 60% dels avortaments mèdics l'any passat (Europa Press)

Una victòria judicial de Biden a les portes de les eleccions

La decisió del Tribunal Suprem suposa un respir per al moviment a favor del dret a l'avortament. Tot i això, el president Joe Biden ha recordat que, malgrat que la sentència permetrà que aquest medicament sigui fàcilment accessible, "la lluita pels drets reproductius de les dones continua", després de la derogació fa dos anys de la històrica sentència coneguda com a Roe contra Wade, que blindava el dret a l'avortament a nivell estatal.

L'eliminació d'aquesta sentència, per part del Tribunal Suprem, va deixar en mans de cada estat la protecció de la llibertat i la salut reproductiva de les dones. "El dret d'una dona a rebre el tractament que necessita està en perill o prohibit en molts estats", ha assegurat Biden.

Des de la derogació de la doctrina Roe contra Wade, el 2022, almenys 21 estats han prohibit o restringit severament el dret a l'avortament al seu territori.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut