El propietari d'X, Elon Musk (EFE/Caroline Brehman)
El propietari d'X, Elon Musk (EFE/Caroline Brehman)

El Tribunal Suprem del Brasil ordena suspendre X per incomplir una ordre judicial

El propietari de la xarxa social, Elon Musk, no ha nomenat un representant legal al país, tal com li havia ordenat la justícia

Actualitzat

Un jutge del Tribunal Suprem del Brasil ha ordenat la suspensió "immediata" de la xarxa social X, l'antic Twitter, al país. La decisió arriba després que el propietari de la plataforma, el magnat Elon Musk, incomplís l'ordre de nomenar un representant legal al Brasil en un termini de 24 hores.

El magistrat Alexandre de Moraes, l'autor de la resolució, ha dictat que l'Agència Nacional de Telecomunicacions (Anatel) "adopti immediatament totes les mesures necessàries" per fer efectiva la decisió "en tot el territori nacional". La sentència s'emmarca en una investigació per la difusió de notícies falses en què l'empresari sud-africà figura com a sospitós d'haver comès delictes d'obstrucció a la justícia, organització criminal i incitació al crim.

De Moraes ha explicat que ha pres aquesta decisió per "l'incompliment d'ordres judicials" per part d'X i per la "temptativa de no sotmetre's a l'ordenament jurídic brasiler" amb la intenció d'"instituir un ambient de total impunitat i de terra sense llei". En aquest sentit, ha ordenat la suspensió "immediata" de la plataforma fins que "es compleixin" totes les ordres judicials i s'hagin pagat totes les multes milionàries imposades a X.

Segons el magistrat, la plataforma està sent "instrumentalitzada" per "grups extremistes" a través de la "massiva divulgació de discursos nazis, feixistes, antidemocràtics i d'odi", poques setmanes abans de les eleccions municipals, que se celebraran a l'octubre. El Brasil és un dels països amb més usuaris actius d'X, al voltant de 20 milions. 

Un telèfon mòbil amb el logotip d'X
Un telèfon mòbil amb el logotip d'X (EFE/Etienne Laurent)

El conflicte va començar fa mesos, quan el jutge va ordenar eliminar una sèrie de perfils que suposadament desinformaven. Musk s'hi va negar, i va acusar De Moraes d'actuar sense motius. Alguns d'aquests perfils corresponien a bloguers d'extrema dreta, seguidors de l'expresident Jair Bolsonaro, que també està sent investigat per difondre notícies falses, atacar les institucions democràtiques i conspirar per dur a terme un cop d'estat.

El 17 d'agost, X va anunciar que tancava l'oficina al Brasil per, segons va assegurar, "protegir" els seus treballadors de les "amenaces" de De Moraes d'empresonar-los. El jutge va respondre embargant els comptes de l'empresa Starlink, també propietat de Musk, que ofereix serveis d'internet via satèl·lit a 215.000 línies actives al Brasil.

El dimecres d'aquesta setmana va obligar Musk a nomenar un representant legal al Brasil en un termini de 24 hores amb l'amenaça de suspendre X, com ha acabat passant. Durant tot aquest procés, Musk ha respost sempre amb dures crítiques tant a De Moraes com al president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva.

No és la primera vegada que la justícia brasilera ordena la suspensió d'una xarxa social. Ja ho va fer amb YouTube (2007), WhatsApp (2015 i 2016) i Telegram (2023) per falta de col·laboració en diverses investigacions judicials.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials TwitterBrasil
Anar al contingut