La seu del TPI
El tribunal creu que l'exministre de Defensa rus i el cap de l'Estat Major van cometre "actes inhumans" (Reuters/Piroschka van de Wouw)

El Tribunal Penal Internacional ordena arrestar dos caps de l'exèrcit rus per crims de guerra

Són un exministre de Defensa i el cap de l'Estat Major, acusats de crims de guerra i contra la humanitat durant la invasió d'Ucraïna

Redacció / Agències

El Tribunal Penal Internacional ha emès una ordre d'arrest contra l'exministre rus de Defensa Serguei Xoigú? i el cap de l'Estat Major de Rússia, Valeri Gueràssimov, per crims de guerra i contra la humanitat durant la invasió d'Ucraïna.

El tribunal creu que van cometre "actes inhumans" definits a l'Estatut de Roma i que van "dirigir atacs a objectius civils", a qui van causar "danys col·laterals excessius".

"Hi ha motius raonables per creure que els dos sospitosos són responsables dels atacs amb míssils duts a terme per les forces armades russes contra la infraestructura elèctrica ucraïnesa des d'almenys el 10 d'octubre del 2022 fins almenys el 9 de març del 2023"

Així ho assenyalen els tres jutges que componen la Sala de Qüestions Preliminars, que han aprovat les ordres de detenció. Durant aquest període, les forces armades russes van dur a terme "un gran nombre d'atacs contra nombroses plantes d'energia elèctrica i subestacions a múltiples localitats" d'Ucraïna.

Serguei Xoigú
Serguei Xoigú és ara secretari del Consell de Seguretat rus (Reuters/Sputnik/Gavriil Grigorov)

La sala també veu "motius raonables" per creure que "els presumptes atacs eren dirigits contra objectes civils, i que per a aquelles instal·lacions que podrien haver qualificat d'objectius militars en el moment rellevant, el dany col·lateral esperat a civils i béns civils hauria estat clarament excessiu en comparació amb l'avantatge militar anticipat".

 

Se sumen a les ordres dictades contra Putin i altres alts càrrecs del govern i militars

Aquestes dues ordres de detenció no són les primeres que emet el TPI en el context de la invasió russa d'Ucraïna des del febrer del 2022. El mateix president rus, Vladímir Putin, va ser reclamat també per crims de guerra, igual que Maria Alekseievna Lvova-Belova, la comissionada de Rússia per als Drets dels Infants.

Els càrrecs del TPI contra tots dos se centren en les sospites sobre la deportació a la força de nens des dels territoris ocupats d'Ucraïna cap a Rússia, cosa que es pot arribar a considerar un genocidi.

El tribunal també va ordenar en el passat l'arrest de dos militars russos, el tinent general de les Forces Armades Russes Serguei Kobilaix, i l'almirall de l'Armada Russa Víktor Sokolov.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut