L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, a l'arribada al Tribunal de Comptes (Europa Press/Eduardo Parra)
L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, a l'arribada al Tribunal de Comptes (Europa Press/Eduardo Parra)

El Tribunal de Comptes tira endavant la causa per les despeses del procés i l'1-O

L'organisme ha rebutjat apartar Puigdemont de la causa, malgrat la immunitat com a eurodiputat, en la vista prèvia

Actualitzat

El Tribunal de Comptes ha rebutjat suspendre el procediment contra una trentena d'exalts càrrecs de la Generalitat, com han demanat les defenses en l'audiència prèvia al judici pel suposat desviament de diners per l'1-O.

El Tribunal de Comptes controla els comptes públics i la Fiscalia ha xifrat en 3,1 milions la despesa que al seu entendre haurien fet els principals organitzadors de l'1-O, com Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. L'organisme ha rebutjat apartar Puigdemont de la causa, malgrat la immunitat com a eurodiputat

La Fiscalia ha rebaixat de 336.000 euros la xifra perquè no inclou la partida corresponent a la campanya Civisme i s'ha arxivat el procediment contra qui va ser responsable de Difusió de la Generalitat, Jaume Mestre.

En l'audiència que s'ha fet aquest divendres a Madrid, s'ha acceptat que l'expresident Carles Puigdemont comparegui com a testimoni, com volia la defensa.


Desestimades les peticions de la defensa

El Tribunal de Comptes ha desestimat la petició de la defensa de Puigdemont i dels consellers Toni Comín i Clara Ponsatí d'aturar la causa de la responsabilitat comptable de l'1-O contra tots tres. L'advocat Gonzalo Boye ha demanat que se'ls aparti de la causa mentre no es tramiti un suplicatori al Parlament Europeu, recordant que tenen immunitat.

Les defenses han demanat que s'arxivi o s'anul·li el cas qüestionant la legitimitat del procediment i dels mètodes utilitzats, que diuen que els ha generat indefensió. També apunten que els fets han prescrit, perquè han passat més de 5 anys.

L'advocat de Puigdemont, Comín i Ponsatí, Gonzalo Boye, ha afirmat que la condició d'eurodiputats impedeix que se'ls encausi mentre el Parlament Europeu no s'hagi pronunciat sobre un suplicatori d'aquesta institució.

A més, ha recordat que la causa s'ha abordat tant al Tribunal Suprem com al Jutjat 13 de Barcelona, i que per tant el Tribunal de Comptes pretén jutjar dues vegades el mateix fet.

La pretensió de Boye d'apartar Puigdemont, Comín i Ponsatí ha topat amb la negativa de la consellera del departament segon de la secció d'enjudiciament del Tribunal de Comptes, Elena Hernáez Salguero, que ha recordat que l'organisme ja havia desestimat anteriorment la pretensió d'immunitat per a tots tres.

La consellera entén que la immunitat impedeix que es pugui detenir ni jutjar els eurodiputats sense un suplicatori, però que això no afecta un procés comptable.

Carles Puigdemont, en un acte a la Catalunya Nord, aquest estiu
Carles Puigdemont, en un acte a la Catalunya Nord, aquest estiu (ACN/Gemma Tubert i Xavier Pi)


Puigdemont podrà declarar

L'expresident Carles Puigdemont podrà declarar en aquest judici. Ho ha demanat el seu advocat, Gonzalo Boye, i després altres defenses dels encausats.

La consellera ha rebutjat en un primer moment la petició de Boye perquè no pot demanar que declari el seu propi defensat, però ha admès les peticions de les altres defenses. D'aquesta manera, Puigdemont podrà prendre la paraula en el procés.

Si ho fa, seria per videoconferència, tot i que Hernáez l'ha animat a fer-ho presencialment.

Montoro no serà citat

La consellera Elena Hernáez ha rebutjat citar l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro. La defensa de Puigdemont havia argumentat la necessitat de sentir Montoro per les declaracions que va fer en seu parlamentària, on, segons l'advocat Gonzalo Boye, "va certificar la correcció dels comptes públics de la Generalitat".

La consellera ha rebutjat citar l'exministre en considerar la seva declaració "innecessària i improcedent" atès que van ser declaracions polítiques i en aquest procediment es tracta de dilucidar "una qüestió merament tècnica".

Durant l'audiència preliminar, la consellera ha rebutjat, en sintonia amb el criteri de la Fiscalia i del demandant Societat Civil Catalana (SCC), la gran majoria d'arguments de les defenses per suspendre el procediment comptable, que tira endavant a l'espera de saber la data del judici.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut