
El tresor de la piràmide de Kheops, més a prop? Descobreixen un nou túnel ocult
La troballa podria contribuir a saber com es va construir fa 4.500 anys, un misteri encara desconegut
Un grup de científics internacionals han descobert un passadís amagat d'uns nou metres de llarg a prop de l'entrada de la piràmide Kheops, també coneguda com la Gran Piràmide. Segons l'estudi publicat a la revista Nature, aquest avenç és molt important perquè podria contribuir al descobriment d'un misteri encara per resoldre: com va ser construïda fa 4.500 anys. La investigació l'ha portat a terme un grup d'investigadors del projecte Scan Pyramids.
L'any 2017 Scan Pyramids ja va trobar un buit d'uns 30 metres de llarg. Va ser la primera estructura interna descoberta des del segle XIX.
Però ara el túnel l'han detectat mitjançant una radiografia de raigs còsmics. Més tard s'ha pogut obtenir la imatge amb un endoscopi de 6 mm a través d'una petita articulació a les pedres de la piràmide.
Aquest projecte ha estat estudiant des del 2015 l'última de les set meravelles del món antic i ho ha fet amb tecnologia no invasiva com les simulacions 3D, termografia infraroja i rajos còsmics per observar l'interior de la piràmide.

La càmera funerària de Kheops podria ser més a prop
El passadís amagat està inacabat i es creu que va ser construït per repartir el pes de la piràmide al voltant de la cambra de l'entrada principal (que ara fan servir els turistes), a gairebé 7 metres de distància, o també podria haver servit d'avantsala a una altra sala o a un espai encara ocult.

Segons Mostafa Waziri, cap del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, la investigació seguirà en marxa:
"Continuarem l'escaneig per veure què podem fer... per esbrinar què podem trobar a sota, o al final d'aquest passadís".
Un altre dels arquòlegs que ha parlat en la roda de premsa per presentar el descobriment, Zahi Hawass, ha assegurat que el passadís representa un "descobriment important", ja que també pot ajudar a revelar si la cambra funerària del faraó Kheops encara és a dins de la piràmide.
De fet, ha arribat a dir que "aspirem a descobrir el tresor del faraó". "Estic segur que d'aquí uns mesos podrem veure si el que dic és correcte o no", ha remarcat.

El misteri arqueològic més important
La piràmide de Kheops va ser construïda com una tomba monumental el 2560 aC durant el regnat del faraó Kheops. Va ser l'estructura feta pels humans amb més alçada fins a la construcció de la Torre Eiffel de París el 1889.
Kheops fa 139 m d'alçada i 230 m d'amplada, i se suposa que està construïda amb diversos milions de peces de pedra calcària, cadascuna d'entre 1 i 2 m d'alçada.
Però el procés de construcció encara és un misteri arqueològic. Per aquest motiu, la descoberta d'una nova estructura interna pot ser un indici per saber més coses sobre la construcció de la piràmide.
A la piràmide de Kheops és a la primera piràmide de la història que es va utilitzar la tècnica Chevron que serveix per cobrir estructures internes i evitar que s'esfonsin a partir d'unes lloses de pedra amb una estructura a dues aigües. Es pot trobar a la cara nord, al sostre de la cambra de la reina i a sobre de la cambra del rei.
- ARXIVAT A:
- EgipteRecerca científica