Protesta per demanar l'alliberament de Freddie Owens (American Civil Liberties Union of South Carolina)

"Ni tan sols hi era": La confessió d'un testimoni clau no evita l'execució d'un pres als EUA

La Cort Suprema de Carolina del Sud no ha revisat la sentència i ha aplicat la pena de mort a Freddie Owens per l'assassinat d'una dependenta l'any 1997

RedaccióActualitzat

La Cort Suprema de Carolina del Sud no s'ha fet enrere i ha tirat endavant aquest divendres l'execució de Freddie Owens. I ho ha fet malgrat que el testimoni clau del cas, Steven Golden, va confessar haver mentit en la seva declaració, 48 hores abans que es fes efectiva la pena de mort.

Owens, de 46 anys, estava condemnat a mort per l'assassinat d'una dependenta l'any 1997. Golden, també coacusat per aquest crim, sempre havia mantingut, fins ara, que el seu amic Owens era qui l'acompanyava en l'atracament i qui va disparar mortalment contra Irene Graves, la víctima d'aquest cas. Ara, però, s'ha desdit de les seves declaracions --diu-- perquè vol tenir la "consciència tranquil·la".

"Ell no és qui va disparar, ni tan sols va ser present al robatori. No vull que sigui executat per un crim que no va cometre".

Golden ha dit que va mentir per por que el matessin --els còmplices de qui realment va matar la dona-- o que el condemnessin a mort a ell si no declarava contra el seu amic.

Però ni el fiscal general ni el tribunal suprem de l'estat han considerat creïble la nova declaració jurada de Golden, ja que diuen que "és contrària a les declaracions jurades que ha fet durant 20 anys". A més, afegeixen que es mantenen altres proves que suggereixen la culpabilitat d'Owens.

La seu del la Cort Suprema de Carolina del Sud, a Colúmbia (Google)

Últims intents per aturar l'execució

Els seus advocats criticaven la decisió del tribunal de no intervenir-hi "malgrat les proves convincents de la seva innocència":

"Carolina del Sud està a punt d'executar un home per un crim que no va cometre".

Aquesta setmana, gairebé l'única esperança que els quedava era que el governador Henry McMaster fes cas a la seva petició de clemència i aturés l'execució a l'últim moment.

Activistes i associacions contra la pena de mort també havien presentat una petició a l'oficina del governador demanant-li que reduís la sentència d'Owens a cadena perpètua: "Seria un enorme error judicial si l'execució continua", deien.

Carolina del Sud va aturar extraoficialment les execucions l'any 2011, ja que les companyies farmacèutiques van deixar de subministrar medicaments per a la injecció letal, per la pressió pública. Però l'estat en va reposar el subministrament després que l'any passat va aprovar una llei que protegeix la identitat dels proveïdors.

L'execució per injecció letal d'Owens és la primera d'aquest estat nord-americà en els últims 13 anys.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsJudicialPena de mort
Anar al contingut