Façana del TC
El Tribunal Constitucional té 16 recursos presentats per comunitats autònomes sobre la taula (Jesús Hellín/Europa Press)

El TC deixa en suspens els recursos contra l'amnistia de les comunitats del PP i Page

La mateixa llei del TC diu que les autonomies només poden impugnar qüestions que afectin les seves competències

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional estudiarà la viabilitat dels recursos contra la llei d'amnistia presentats per les 15 comunitats autònomes governades pel PP i per Castella-la Manxa, presidida pel socialista Emiliano García-Page, abans de decidir si els admet a tràmit o no. De moment, doncs, deixa en suspens la seva tramitació.

Segons ha avançat El País, durant els pròxims dos mesos avaluarà si han de ser inadmesos, perquè la llei del mateix TC només preveu que les comunitats puguin impugnar qüestions que afectin les seves competències.

Un grup de lletrats del Constitucional ho estudiaran i elaboraran un informe, que traslladaran a la magistrada Laura Díez, l'encarregada de prendre una decisió sobre el recurs de l'Aragó, que va ser la primera comunitat a impugnar la llei d'amnistia. L'informe haurà de servir per resoldre després la viabilitat dels altres 15 recursos contra l'amnistia.

Fonts del TC han aclarit a Europa Press que l'elaboració de l'estudi --que analitzarà la Constitució, la llei orgànica del TC en aquesta matèria i la seva jurisprudència-- no comporta que els recursos de les comunitats estiguin suspesos perquè "ja s'hi està treballant". I defensen que "resoldre conjuntament" un assumpte que afecta totes les impugnacions estalvia temps d'estudi.

També han expressat la voluntat de resoldre els recursos autonòmics sense presses. En tot cas, el Tribunal Constitucional vol donar resposta a totes les peticions que ha rebut sobre l'amnistia, com la qüestió d'inconstitucionalitat presentada pel Suprem que ja va admetre a tràmit la setmana passada, en un termini d'entre sis mesos i, a tot estirar, un any.
 

Puigdemont demana recusar un magistrat del TC

Carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí han demanat la recusació del magistrat del Constitucional José María Macías, en la causa de la llei d'amnistia. 

Demanen que Macías, del sector conservador, sigui apartat del debat que tindrà el tribunal sobre l'amnistia, ja que s'ha pronunciat públicament diverses vegades en contra de la llei i els seus interessos. 

"Quina garantia d'imparcialitat hi ha quan qui està cridat a decidir en un assumpte va qualificar de nazis els recurrents i d'amic a qui va dictar la resolució impugnada?", es pregunta en l'escrit.

En l'escrit de recusació, es recorda que Macías va titllar la llei d'inconstitucional.  
 

 

ARXIVAT A:
PPTribunal Constitucional Amnistia
Anar al contingut