Manuel Chaves i José Antonio Griñán, a l'Audiència de Sevilla, durant el judici, el novembre de 2018 (EFE/Raúl Caro)

El TC anul·la la presó de Griñán i obliga a rebaixar la inhabilitació de Chaves pels ERO

La majoria progressista del TC obliga a emetre noves sentències que respectin els seus drets, mentre que la minoria conservadora ha emès vots particulars

Actualitzat

El Tribunal Constitucional, el TC, ha anul·lat aquest dimarts les condemnes als expresidents andalusos José Antonio Griñán i Manuel Chaves per malversació i prevaricació en el cas dels ERO.

En tots dos casos el TC ha estimat parcialment els recursos de tots dos a les sentències de l'Audiència de Sevilla i del Tribunal Suprem que condemnaven el primer a 6 anys de presó i el segon a 9 anys d'inhabilitació.


7 vots a favor, 4 en contra

La ponent ha estat la vicepresidenta Inmaculada Montalbán, i l'anul·lació l'han aprovada els 7 membres del TC considerats progressistes, i els altres quatre, considerats conservadors, han emès vots particulars.

Griñán no ha arribat mai a entrar a la presó, ja que fa un any se'n va suspendre l'ingrés pel càncer de pròstata incurable que té, i ara el TC l'absol de la malversació per la qual el van condemnar, de manera que ja no hi anirà.

El TC obliga l'Audiència de Sevilla a dictar una nova sentència que no vulneri el seu dret a la presumpció d'innocència, que considera que no es va respectar en la sentència condemnatòria.


Tots dos absolts de prevaricació

A Griñán també el van condemnar per prevaricació, un delicte del qual el TC també l'absol, perquè considera que fer projectes de llei i aprovar-los al Parlament autonòmic no pot ser prevaricació.

En el cas de Manuel Chaves, el TC també ordena a l'Audiència de Sevilla dictar una sentència nova, en aquest cas que només contempli la possible prevaricació comesa entre el 2000 i el 2001.

Segons la sentència d'ara, a partir del 2002 la Junta d'Andalusia va actuar d'acord amb la llei de pressupostos aprovada pel Parlament autonòmic, i això fa que la prevaricació no sigui possible.


"Ara ha quedat tot desmuntat"

Chaves ha reaccionat afirmant que sent "una enorme alegria i satisfacció" per la decisió del TC, que, segons ha dit, li ha donat la raó:

"Van venir per nosaltres i ara ha quedat tot desmuntat: el TC ens ha donat la raó, no hi havia cap trama política ni confabulació, no hi havia absolutament res."

Ho ha dit en un àudio difós pel PSOE d'Andalusia, i ha aprofitat per dir que ell sempre ha respectat les sentències judicials, a diferència del PP, ha dit, que només ho fa "quan li donen la raó".

Fa un mes el TC ja va anul·lar una condemna relacionada amb aquest cas, en concret, la de l'exministra Magdalena Álvarez, també condemnada per prevaricació, i ho va fer amb els mateixos criteris.

Álvarez, que va ser consellera d'Economia de la Junta en el període jutjat, va rebre una condemna idèntica a la de Chaves, 9 anys d'inhabilitació, i el TC la va exculpar també per 7 vots contra 4.

Magdalena Álvarez durant la seva declaració davant del jutge
Magdalena Álvarez estava condemnada a nou anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació (EFE)(EFE)

Cas ERO: 9 anys d'instrucció i 19 condemnats

La sentència que va condemnar Chaves, Griñán, Álvarez i 16 persones més es va conèixer el novembre del 2019, després d'una instrucció de més de 9 anys, en un dels principals casos de corrupció atribuïts al PSOE.

Els havien acusat d'organitzar una xarxa de corrupció política a la mateixa Junta d'Andalusia que va atorgar sense control fiscal 680 milions d'euros entre el 2001 i el 2011.

Els diners defraudats havien de servir per prejubilar treballadors amb la finalitat d'assegurar la viabilitat econòmica d'empreses en situació delicada i evitar-ne el tancament.

Però, segons les acusacions, es van prejubilar persones que no havien treballat mai en aquelles empreses, gràcies a una trama orquestrada des de l'administració amb empresaris que hi col·laboraven.

 

ARXIVAT A:
AndalusiaTribunal Constitucional
Anar al contingut