El Suprem també arxiva el cas Tsunami, que investigava Puigdemont i Wagensberg per terrorisme

El magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón havia arxivat aquest dilluns la causa després que la sala penal de la mateixa Audiència invalidés totes les diligències que havia fet des del 30 de juliol del 2021

RedaccióActualitzat

La jutge del Suprem Susana Polo ha arxivat la causa de Tsunami per a Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg. Ho fa l'endemà que el magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, qui va investigar el cas, fes exactament el mateix per als altres 10 investigats, inclosa la secretària general d'ERC, Marta Rovira

Tot plegat després que la sala penal de la mateixa Audiència invalidés totes les diligències que havia fet des del 30 de juliol del 2021, per un defecte formal: la pròrroga de la instrucció que va decretar l'estiu del 2021 es va firmar fora de termini.

La magistrada assenyala que abans d'aquesta data "no es va dur a terme cap investigació de la causa determinant de la participació dels investigats en els fets que se'ls imputen". Subratlla que "no s'havia acordat ni pres declaració a cap dels investigats", tampoc a Puigdemont i Wagensberg, fet que "impedeix que les actuacions puguin continuar pels tràmits del procediment abreujat".

El cas de Puigdemont i Wagensberg estava en mans de Polo perquè tots dos són diputats del Parlament i, per tant, aforats. El Suprem va assumir la causa al febrer, en contra de la posició de la Fiscalia, que va considerar que la instrucció de García-Castellón en què els incloïa i les conclusions es basaven en "conjectures".

Amb aquest arxivament, Wagensberg podria tornar a Catalunya des de Ginebra sense risc de ser detingut. En el cas de Puigdemont, el magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena manté activa la seva ordre de detenció per una altra causa, la de l'1-O, en considerar que la malversació de què se l'acusa no és amnistiable.

Amb tot, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha considerat que l'arxivament de la causa del Tsunami "no afecta per a bé ni per a mal" la tornada de l'expresident a Catalunya però ha reconegut que "agilitza la tasca". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha recordat que Puigdemont va dir que tornarà si hi ha debat d'investidura.

Per Boye, la causa de Tsunami "s'ha acabat", i considera que el magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón no tenia "més remei" que arxivar la causa.

Amb tot, l'arxivament de la causa de Tsunami no és definitiu, perquè encara es pot recórrer.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontTribunal Suprem Tsunami DemocràticAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut