Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí

El Suprem retira les euroordres de detenció contra Puigdemont i els 4 consellers cessats

Amb aquest moviment, el jutge intentaria evitar que la justícia belga decideixi els delictes pels quals han de ser processats
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat retirar les ordres europees i internacionals de detenció contra Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats en aplicació de l'article 155, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, que són a Bèlgica..

Llarena ha ordenat que es comuniqui la seva decisió a les autoritats belgues perquè quedi sense efecte la col·laboració sol·licitada en el seu dia, i sol·licita la devolució del formulari.

El magistrat del Suprem recorda que l'ordre europea de detenció és un instrument de col·laboració judicial i que, un cop emesa, el jutge instructor pot ponderar en qualsevol moment la conveniència o l'oportunitat del seu manteniment, tenint en compte les circumstàncies que li donen suport d'acord amb el seu dret intern i els efectes que aquesta ordre de detenció pugui tenir en el procés penal que s'estigui tramitant, en aquest cas a Espanya.

La Fiscalia belga ja ha anunciat que demanarà al tribunal que retiri les euroordres contra Puigdemont i els consellers cessats 

Evitar que Bèlgica decideixi

Amb aquest moviment, Llarena intentaria evitar que la justícia belga decideixi els delictes pels quals han de ser processats Puigdemont i els quatre consellers cessats. Cal recordar que els delictes de sedició i rebel·lió no existeixen a Bèlgica, per la qual cosa el jutge a Brussel·les buscava un delicte que pogués tenir una certa equivalència, com ara la coalició de funcionaris, que comporta 6 mesos de presó.

L'ordre de detenció a Espanya segueix vigent

Amb aquesta decisió, la justícia belga ja no estaria obligada a extradir Puigdemont i els consellers destituïts, però aquests serien igualment detinguts si tornessin a territori espanyol, perquè l'ordre de detenció emesa pel Suprem continua vigent a Espanya.

Prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

ARXIVAT A:
Procés català Judicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut