Una mare agafa la mà d'un nadó
El Suprem justifica la decisió per la llei actual (Pexels/Lisa Fotios)

El Suprem rebutja que una mare sola pugui sumar el permís de dos progenitors

La sentència unifica doctrina i afectarà els casos que arribin al jutjat a partir d'ara

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem rebutja que una mare monoparental pugui gaudir de la prestació per naixement i cura d'un fill que li correspondria si hi hagués un segon progenitor.

Amb aquesta decisió, feta pública coincidint amb el 8M, el tribunal unifica doctrina --després de diverses sentències contradictòries a tot l'estat espanyol-- i estableix que, a partir d'ara, les famílies amb un sol progenitor només tenen dret a 16 setmanes de permís.

La sentència significa que a partir d'ara s'estableix jurisprudència en la matèria, i també tindrà impacte en resolucions que ja s'han dictat, però que no són fermes i es poden recórrer. Els casos que ja tenien una sentència ferma no quedaran afectats.

Afectarà sobretot mares soles, tal com revelen les estadístiques. A Catalunya, les famílies monoparentals representen un 11% del total. D'aquestes, 8 de cada 10 les formen dones soles.

El Suprem justifica la decisió partint del que es desprèn de la llei actual. Els magistrats subratllen que no els correspon "modificar el règim de prestacions de la Seguretat Social ni la modificació de l'organització de la suspensió del contracte de treball per causes previstes".

El TS ha respost a un recurs de cassació que havia presentat la Fiscalia, després que un tribunal del País Basc donés la raó a la mare.

Segons el Tribunal Superior de Justícia Basc, la mare tenia dret a vuit setmanes addicionals de permís i condemnava la Seguretat Social a pagar-les-hi.

 

Un vot particular

Un dels magistrats, Ignacio García-Perrote, ha discrepat de la decisió i també s'hi ha adherit la presidenta de la sala, Rosa María Virolés. Tots dos han conclòs que la sentència aprovada "no conté cap justificació ni raonament de per què el cas s'aparta de la doctrina".

Alhora, han demanat que els jutges i els tribunals "incorporin la perspectiva de gènere" a les decisions que prenguin.

 

 

ARXIVAT A:
8MFamília
Anar al contingut