El Suprem mourà fitxa tan bon punt es publiqui oficialment la llei d'amnistia (Carlos Luján/Europa Press)

El Suprem preguntarà a les parts si s'ha d'aplicar l'amnistia el dia que la llei surti al BOE

La Fiscalia de l'Estat deixa en mans de les defenses les peticions per revisar els casos, però no s'oposarà a la retirada de les mesures cautelars

Paula Brujats/Marta ViladotActualitzat

El Tribunal Suprem mourà fitxa el mateix dia que es publiqui la llei d'amnistia al BOE, previsiblement la setmana que ve, un cop hagin passat les eleccions europees d'aquest diumenge.

Segons ha pogut saber TV3 i Catalunya Ràdio, la sala penal preguntarà a les parts si s'ha d'aplicar l'amnistia i aixecar les cautelars.

Alhora, la Fiscalia ja té identificats els casos susceptibles de ser amnistiats, però esperarà els moviments dels jutges o les defenses. És a dir, la Fiscalia no liderarà les peticions per revisar els casos i només serà proactiva en el cas que passin els dos mesos que dona la llei per aplicar-la i algun jutge no hagi fet res.

Això és el que expliquen fonts de la Fiscalia, que recorden que el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, sempre té l'última paraula per marcar el criteri dels seus fiscals.

Acatar el criteri del fiscal general de l'Estat

Els fiscals del Suprem, de la causa del procés, ja han plantejat batalla i de moment s'oposen que s'amnistiïn els casos de malversació.

Però quan arribi el moment d'aplicar la llei i el jutge els demani la seva posició definitiva, hauran d'acatar el que digui el seu superior, tot i que tenen mecanismes per expressar el seu desacord. En cas de no acatar el criteri fixat, se'ls podrà fins i tot rellevar i substituir per uns altres fiscals.

El jutge Marchena forma part de la sala segona del Suprem (Fernando Gómez/ Europa Press)

És previsible que hi hagi discrepàncies dins la Fiscalia, però Álvaro García Ortiz marcarà la posició final. Això no vol dir que estigui a favor d'amnistiar tots els casos, perquè n'hi ha de complexos, com el de l'operació Judes dels CDR, que estan acusats per terrorisme.

Això sí, la Fiscalia per ara s'inclina per demanar al jutge que s'aixequin totes les mesures cautelars, com estableix la norma aprovada pel Congrés. Creuen que encara que els jutges plantegin dubtes a la justícia europea o al Tribunal Constitucional i deixin en standby l'ampliació de la llei, s'haurien d'aixecar les ordres de detenció contra Carles Puigdemont, Toni Comín o Lluís Puig.

Venen setmanes molt complicades i un procés molt llarg un cop es publiqui la llei. Ningú s'atreveix, per ara, a dir quants mesos o anys es pot trigar a resoldre tots els casos.

I les defenses, què faran?

De moment, cada una va per la seva banda. No hi ha una estratègia única, coordinada, de què fer un cop es publiqui.

Per exemple, la defensa de Carles Puigdemont diu que d'entrada no demanarà res. Argumenta que són els jutges els que estan obligats a aplicar automàticament la llei en un màxim de dos mesos.

En canvi, advocats d'Alerta Solidària ja tenen una vintena d'escrits preparats per demanar l'amnistia en casos que consideren estratègics i que un cop resolts poden marcar el futur d'altres causes. Per exemple, casos de condemnes que estan pendents de recurs al TSJC o altres casos pendents de judici que el jutge els va suspendre a l'espera de l'amnistia.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàTribunal Suprem Amnistia
Anar al contingut