Joan Josep Nuet amb el seu advocat, Enrique Leiva (ACN/Pol Solà)

Nuet, al Suprem per les lleis de l'1-O: "No vaig ignorar ni eludir el mandat del TC"

Després de dos dies de vista i diversos testimonis el judici ha quedat vist per a sentència sense canvis en les peticions de pena de les acusacions

RedaccióActualitzat

L'actual diputat d'ERC, Joan Josep Nuet, s'ha declarat innocent en el judici contra ell al Tribunal Suprem, que ha durat dos dies i ha quedat vist per a sentència. Les acusacions mantenen les peticions d'1 any i 4 mesos d'inhabilitacio i 24.000 euros per desobediencia continuada.

A Nuet se l'acusa de desobediència per haver admès a tràmit la llei del referèndum quan era membre de la Mesa del Parlament, l'any 2017. Una mesa que llavors presidia Carme Forcadell.

 

Últim judici sobre l'1-O al Suprem

Nuet ha reconegut que en aquelles dates es van cometre errors, però ha negat que hagués desobeït el Constitucional i ha insistit que sempre ha defensat un referèndum pactat amb l'Estat per resoldre el conflicte polític amb Catalunya.

"Si el Tribunal Constitucional em preguntés si vaig ignorar o eludir els seus mandats li diria, no, no i no. No els eludia. Jo estava intentant que l'independentisme passés pel filtre constitucional, pels preceptes constitucionals. Nosaltres llavors crèiem en la política i que la política podia donar solucions a la situació molt complexa que es vivia al Parlament de Catalunya."

Nuet, a qui s'acusa de desobiència per haver permès que la llei del referèndum es debatés a la cambra, no va avalar després aquesta llei. El seu grup d'aleshores, Catalunya en Comú-Podem, s'hi va abstenir.

En el torn final de paraula ha defensat una modificació de la Constitució dins de la llei i ha qualficat de "calvari" el dia a dia viscut al 2017.

Nuet ha rebut el suport de desenes de persones al Suprem. Entre els que s'hi han acostat, diputats del Congrés de diversos grups parlamentaris.

Diputats de diversos grups parlamentaris han rebut Nuet a les portes del Suprem (EFE/Rodrigo Jiménez)


La Fiscalia, però, considera que en la votació de la mesa Nuet va desobeir el Tribunal Constitucional. El fiscal Jaime Moreno, en el seu informe final, ha remarcat que Joan Josep Nuet i la mesa del Parlament del 2017 es van extralimitar de les seves funcions i van desobeir de manera reiterada i tossuda el Tribunal Constitucional.

Cinc dels set magistrats que jutgen Nuet també formaven part del tribunal del procés. Està previst que el judici duri dos dies.

Cinc dels set magistrats que jutgen Nuet també formaven part del tribunal del procés (ACN/Pol Solà)

Nuet hauria d'haver estat jutjat en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, com els seus companys de mesa Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, condemnats per desobediència a 20 mesos d'inhabilitació i 30.000 euros de multa.

L'any 2019, però, va deixar la militància als comuns i l'escó al Parlament, i va ser elegit diputat al Congrés per ERC-Sobiranistes; per això el jutja el Tribunal Suprem, que va condemnar Forcadell a 11 anys i 6 mesos de presó i inhabilitació pel delicte de sedició.

 

La Fiscalia renuncia a citar Carme Forcadell i Lluís Corominas

Entre els testimonis que havien de ser cridats a declarar hi havia l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, Lluís Corominas, que era el vicepresident de la mesa, i els aleshores també integrants de la mesa José María Espejo, de Cs, i David Pérez, del PSC. També l'aleshores lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, i el secretari general de la cambra legislativa, Xavier Muro

Però aquest matí, només començar la sessió, la Fiscalia ha renunciat a citar Forcadell i Corominas, una petició a la qual s'hi ha sumat l'Advocacia de l'Estat. 

Forcadell s'ha queixat, a través d'una piulada a Twitter, que se'ls hagi informat just abans de començar la sessió i ha desitjat sort al seu excompany de Mesa, Joan Josep Nuet. Forcadell ha tornat a insistir en què debatre i votar, en un parlament, no pot ser delicte.

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudici procés
Anar al contingut