El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, l'octubre del 2019 després d'emetre una euroordre contra Carles Puigdemont (Europa Press)

El Suprem diu que no va desactivar l'euroordre: l'entramat judicial de la detenció de Puigdemont

El Tribunal Suprem entén que la consulta que va fer Llarena a la justícia europea mai va desactivar l'euroordre

RedaccióActualitzat

Per què ha detingut la policia italiana l'expresident Carles Puigdemont. Carles Puigdemont, eurodiputat, té la immunitat aixecada des del 30 de juliol d'aquest any. I sobre ell hi ha una ordre de detenció europea (OEDE) dictada per la justícia espanyola. El Tribunal Suprem assegura que aquesta euroordre és vigent i això permet reclamar l'extradició de Puigdemont.

L'OEDE contra l'expresident, però, està sobre la taula de la màxima autoritat europea en la matèria, del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, des del març. La va portar Pablo Llarena, el mateix jutge del Suprem que la va dictar. Aquest magistrat volia fer una consulta, volia saber quin era l'abast de les euroordres, després que la justícia belga havia rebutjat l'extradició de l'exconseller Lluís Puig.

A partir d'aquest fet, s'obren diferents interpretacions. Fonts del Suprem asseguren que l'euroordre mai no s'ha desactivat, que Llarena només ha fet una consulta i que deixava en mans de les diferents autoritats (belgues aleshores, italianes ara) tornar-les a activar.

Una versió que no comparteix l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye. Explica que l'euroordre està suspesa per imperatiu legal, segons l'Estatut del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, mentre no es resol la consulta de Llarena.

 

Boye creu que és una operació fraudulenta que "estava preparada des de feia alguns dies".


Sense immunitat perquè no seria detingut

La justícia europea va retirar la immunitat a Puigdemont. Però en la seva resolució, la justícia europea confirma que no pot ser detingut, perquè considera que l'euroordre contra ell està suspesa fins que no es resolgui la consulta de Llarena.

"No hi ha res que suggereixi que les autoritats judicials a Bèlgica o les autoritats d'algun altre estat membre puguin executar les ordres europees de detenció", estipulava el vicepresident del Tribunal General de la UE.

El TGUE també recordava al juliol que es podria tornar a demanar aquesta immunitat, si hi hagués una detenció en qualsevol estat membre.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut