L'expresident nord-americà vol tornar a la Casa Blanca, però està pendent del Suprem (Reuters/Rachel Mummey)

El Suprem dels Estats Units decidirà si Donald Trump es pot presentar a la Casa Blanca

El tribunal ha acceptat el cas sobre l'expulsió de l'expresident nord-americà de les primàries del partit republicà a Colorado i crearà jurisprudència

RedaccióActualitzat

Coincidint amb el tercer aniversari de l'assalt al Capitoli dels Estats Units, aquest 6 de gener, la cursa per les eleccions del novembre comença amb atacs entre Joe Biden i Donald Trump i amb novetats judicials que afecten l'expresident. El Tribunal Suprem dels Estats Units ha admès a tràmit el recurs de Trump contra la decisió de la justícia de l'estat de Colorado de prohibir-li participar en les primàries del partit republicà

El màxim òrgan judicial de Colorado va considerar que l'actuació de Trump en l'assalt al Capitoli del 2021 pot tipificar-se com a insurrecció. Els advocats de Trump havien recorregut la decisió dels Tribunals de Colorado i Maine d'excloure'l de la cursa electoral argumentant que això crearia un caos.

El Suprem dels Estats Units ha acceptat el cas sobre l'expulsió de Trump (Reuters/Kevin Wurm)

Serà el primer cop que el Suprem interpretarà una esmena de la Constitució nord-americana que prohibeix ocupar un càrrec federal a una persona que hagi participat en una insurrecció. 

Ara els nou jutges del Suprem examinaran el cas el 8 de febrer per decidir si l'exclouen de les butlletes electorals d'aquest estat. Aquesta resolució generarà jurisprudència i s'aplicaria a escala nacional.

Campanya electoral oberta

Trump encapçala les enquestes per tornar a ser designat candidat a la presidència dels Estats Units i també va per davant de l'actual president, Joe Biden. En un acte de campanya, Joe Biden ha assegurat que Trump està disposat a sacrificar la democràcia dels Estats Units per aconseguir el poder, mentre ell es torna a presentar com a víctima.

Joe Biden ha començat la cursa per les eleccions de novembre
Joe Biden ha començat la cursa per les eleccions de novembre (EFE/Shawn Thew)

La decisió del Suprem nord-americà ha coincidit amb el míting que Donald Trump ha fet a Iowa, on d'aquí 10 dies comencen les primàries republicanes. Trump hi veu una campanya per impedir el seu retorn a la Casa Blanca i ha acusat Biden de polititzar el Departament de justícia amb l'únic objectiu de perseguir-lo políticament.

En qualsevol cas, cal recordar que el Tribunal Suprem del país compta amb sis magistrats considerats conservadors, tres d'ells escollits per Trump, i només tres de considerats progressistes.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut