El Suprem avala que un infant nascut per gestació subrogada s'inscrigui com a nascut a Espanya

Estableix una analogia entre les adopcions internacionals i les provinents d'un ventre de lloguer

Redacció/AgènciesActualitzat

El Tribunal Suprem avala que un infant nascut per gestació subrogada a Ucraïna es pugui inscriure com a nascut a Espanya, on té el domicili familiar ara. D'aquesta manera, l'alt tribunal li dona el mateix tractament que es permet en les adopcions internacionals.

Es tracta d'una sentència pionera que permet la modificació del lloc de naixement per evitar una situació de discriminació entre les adopcions internacionals i els ventres de lloguer.

En un primer moment, el Registre Civil va negar aquesta possibilitat als pares de la criatura, que van presentar una demanda que ara han guanyat. La sentència del Suprem considera que la informació del lloc de naixement a l'estranger en un document oficial vulneraria el dret a la intimitat del menor.

Tot i que a Espanya, la gestació subrogada és il·legal, l'Estat permet l'activitat de les agències que gestionen els contractes de ventre de lloguer. 

Des del 2010, a més, el Ministeri de l'Interior permet el registre dels nadons nascuts a l'estranger, sempre que s'aporti una resolució judicial del país d'origen.

Debat ètic i polític

La gestació subrogada genera debat ètic, pel paper de la mare gestant a canvi de diners, i polític. El PSOE i altres partits com Podem s'han mostrat partidaris de reforçar la llei per impedir que arribin més nens de gestació subrogada, mentre que el PP ha obert la porta a la gestació altruista.

Ja hi ha països que han fet aquest recorregut, com el Regne Unit, on es prohibeix la remuneració econòmica i està prohibit que hi hagi intermediaris que en facin negoci. Una legislació que estan intentant modificar per millorar la transparència i regular millor els pagaments que se li fan a la mare en concepte de suport a la gestació.

 

Anar al contingut