Oriol Junqueras durant el torn d'última paraula l'últim dia del judici del procés

El Suprem obre la porta a consultar la justícia europea sobre la immunitat de Junqueras

La mesura arriba després del dinar de divendres a Madrid entre els presidents del Suprem i del Tribunal de Justícia de la UE
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

El Tribunal Suprem ha donat aquest dimarts una mica d'aire a les possibilitats d'Oriol Junqueras d'aconseguir l'acta d'eurodiputat: s'ha obert a elevar la qüestió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el TJUE, perquè aclareixi si té immunitat o no.

Però el Suprem encara no ha pres una decisió ferma: dona tres dies a les acusacions i a la defensa de l'exvicepresident perquè es pronunciïn respecte a això.

Fa uns dies la fiscalia ja s'hi va oposar, al·legant que la immunitat només s'adquireix si es recull l'acta i no des de la seva elecció, com argumenta la defensa.

El tribunal ha aprofitat per ratificar que manté la presó provisional de Junqueras. El Suprem no va permetre a Junqueras acatar la Constitució davant la JEC, la Junta Electoral Central.

La immunitat i el dictamen de l'ONU

La consulta al TJUE la va reclamar l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, en el recurs de súplica que va posar el 16 de juny per "garantir una aplicació uniforme" del dret europeu.

L'advocat va al·legar que no poder prometre la Constitució ha vulnerat els drets de Junqueras a "ser escollit i a exercir sense pertorbacions les feines de representació política".

En aquest sentit, el recurs reclama que es pregunti al TJUE si la immunitat dels membres del Parlament Europeu s'adquireix quan se'ls elegeix o quan recullen l'acta.

També reclama que li pregunti pel dictamen del Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU que reclama la llibertat immediata de Junqueras.

Dinar de presidents de tribunals

El Suprem ha fet aquest pas perquè ha considerat que les normes europees sobre "els privilegis i immunitats" dels seus parlamentaris podrien "tenir incidència" en la situació de llibertat o presó de Junqueras.

Aquesta providència del Suprem arriba després d'un dinar divendres a Madrid del president del TJUE, Koen Lenaerts, amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes i també els cinc presidents de sala del Tribunal Suprem, entre els quals hi havia Manuel Marchena.

Ara les parts tenen fins divendres per pronunciar-se i amb els escrits sobre la taula el tribunal presidit per Marchena haurà de decidir si finalment porta les preguntes al tribunal europeu.

Si ho fa, l'interrogant és si la seva resposta arribarà abans del 2 de juliol, el dia en què es constitueix el Parlament Europeu.

 

Oriol Junqueras el dia que va acatar la Constitució per convertir-se en diputat al Congrés

ARXIVAT A:
Judici procés Oriol Junqueras
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut