El iot de luxe enfonsat davant la costa de Sicília, en una imatge d'arxiu

El superiot enfonsat a Sicília, sota estreta vigilància per protegir dades d'intel·ligència

El propietari del iot Bayesian era el magnat tecnològic britànic Mike Lynch, i es creu que els seus discos durs poden contenir dades d'intel·ligència d'interès per a governs estrangers

RedaccióActualitzat

La Fiscalia italiana ha sol·licitat seguretat addicional al voltant de les restes del naufragi del Bayesian, el superiot de luxe que es va enfonsar l'agost passat a la costa de Porticello, a Sicília, fet que va provocar la mort de set passatgers.

Entre ells hi havia el propietari del vaixell i magnat tecnològic Mike Lynch --conegut com el Bill Gates britànic. El ministeri públic tem que les caixes fortes del iot continguin dades d'intel·ligència i que puguin acabar en mans equivocades.

Concretament, es tracta de dos discos durs súper xifrats que es troben al Bayesian, i hi ha el temor que governs estrangers --incloent-hi Rússia i la Xina-- s'infiltrin al iot per aconseguir-los. Per això, les autoritats italianes han autoritzat vigilància superficial i submarina al voltant de les restes del iot.

Lynch portava els discos durs amb ell

El Bayesian es va enfonsar en qüestió de minuts, després que una tempesta violenta trenqués el pal de la nau, de 72 metres, i l'enviés a les profunditats del Mediterrani. L'accident va costar la vida de set dels 22 passatgers i tripulants de l'embarcació luxosa, inclosos el multimilionari Mike Lynch, de 59 anys, i la seva filla Hannah, de 18.

Segons els informes policials, els supervivents del naufragi van explicar que Lynch "no confiava en els serveis del núvol" a Internet, i per això guardava les seves dades en discs durs que portava sempre al damunt.  

Es creu que Lynch podria tenir connexions amb els serveis d'intel·ligència del Regne Unit i dels Estats Units, per les seves activitats empresarials en l'àmbit de la tecnologia de la seguretat.

Recentment, havia venut Darktrace, una companyia d'intel·ligència artificial de ciberseguretat, al multimilionari nord-americà Orlando Bravo.

Les connexions de Lynch amb els serveis secrets

L'empresa, amb seu a Cambridge, va ser fundada per un exagent de l'MI5, els serveis secrets del Regne Unit. En el consell d'administració hi havia alguns veterans de la intel·ligència britànica.

Autonomy, una altra empresa propietat de Lynch i especialitzada en sistemes d'escolta, es va vendre a Hewlett-Packard (HP) el 2011. També tenia connexions amb agències governamentals del Regne Unit i dels Estats Units.

Precisament, l'accident a bord del Bayesian es va produir durant la celebració de l'absolució de Lynch per un suposat frau en la venda d'Autonomy.

Segons publica la CNN, el risc que els discs durs amb informació classificada --incloent-hi contrasenyes i altres dades sensibles-- puguin caure en mans d'actors d'estrangers, va ser plantejat per un membre del cos de salvament marítim.

Abans d'aixecar el iot, els bussejadors estan fent prospeccions amb càmeres submarines que s'esperen completar durant la setmana vinent.

Les autoritats encara no han recuperat cap efecte personal --ordinadors, joies o discs durs--, però sí que van retirar els sistemes de navegació, que ajudaran a determinar per què un iot de luxe dissenyat i equipat de forma puntera es va enfonsar tan ràpidament al mar. La Fiscalia italiana té oberta una investigació penal sobre el naufragi.

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut