El Sónar clausura el 30è aniversari amb Eric Prydz, Bad Gyal i 120.000 assistents

El festival de música avançada s'acomiada d'una edició marcada per l'electrònica combinada amb la intel·ligència artificial

Actualitzat

El Sónar tanca la trentena edició amb rècord d'assistents i les actuacions memorables d'Eric Prydz i Bad Gyal. El festival s'acomiada amb més de 120.000 assistents al llarg de tres jornades, una xifra rècord, ja que l'any passat en va reunir 108.000 en aquestes mateixes tres jornades.

Una darrera jornada apoteòsica

El productor suec Eric Prydz ha posat el colofó aquest dissabte al Sónar Barcelona 2023, amb un espectacle memorable que ha combinat l'electrònica i les arts visuals, en una última nit en la qual Bad Gyal ha caldejat l'ambient i ha fet ballar el públic durant la matinada d'aquest diumenge.

Prydz, referent del house progressiu, ha estat el plat fort de la nit i ha presentat per primera vegada a l'Estat el seu sorprenent xou tridimensional "HOLO", una mostra de com anar més enllà de l'imaginable gràcies a les noves tecnologies.

La joia de la corona de l'espectacle ha estat un infinit panell led translúcid que cobria completament la part frontal de l'escenari i s'expandia en les pantalles gegants contigües.

Aquesta gegantina estructura lumínica, a través de la qual es podia veure Prydz al comandament dels aparells, així com la pantalla gegant que hi havia a la seva esquena, ha estat la responsable de la màgia de les projeccions immersives que han embadalit milers d'espectadors.

Durant més d'hora i mitja, el públic ha quedat captivat amb la successió d'hologrames 3D, que acoblats magistralment amb els efectes de llums o canons de fum, han convertit l'espectacle en un viatge per diferents universos: bussejant sota la mar amb una balena, per l'espai amb un astronauta, en plena tempesta de llamps, acariciats per una mà gegant o sent fotografiats per un braç robòtic. Tot amanit amb el house de Prydz.

L'artista catalana Bad Gyal en el seu concert (Sónar)

Mentre el DJ finalitzava el seu viatge per noves dimensions, a l'altre costat del recinte començava a sonar la catalana Bad Gyal, mestressa i senyora de la festa, que ha fet pujar la temperatura de l'escenari exterior, amb els seus ritmes, lletres i balls.

Consolidada plenament com una de les figures de l'escena urbana nostrada, després d'omplir ella sola el febrer passat el Palau Sant Jordi amb 17.000 persones, s'ha notat que Bad Gyal jugava a casa, amb un públic totalment entregat.

L'última nit de Sonar 2023 ha donat també altres alegries com la divertida i sempre sexi Samantha Hudson, La Zowi i altres ídols centennistes com Oro Jondo, Rusowsky, Orslok i Parkineos. La clausura del festival l'ha fet el DJ barceloní Angel Molina, un honor que ja va tenir en la primera edició l'any 1994.

L'artista mallorquina Samantha Hudson durant el seu espectacle (Sónar)

Unes xifres de rècord

El festival s'acomiada, així, amb un èxit total. En roda de premsa, el director executiu de l'esdeveniment, Ventura Barba, ha explicat que la xifra global de l'any passat va ser de 122.000, però a la comparativa cal aïllar els 14.000 del concert inaugural, que aquest any no s'ha celebrat, per la qual cosa s'han superat les xifres de l'any passat a Sónar de Dia i Sónar de Nit. Si bé el rècord històric d'assistència es va fixar el 2018 amb 126.000 persones, una edició que va comptar amb tres nits.

Sónar de Dia, que se celebra des de les deu del matí fins a les dotze de la nit a Fira Barcelona de Montjuïc, ha atret 50.000 persones durant tres dies i Sónar de Nit, a Fira Gran Via de l'Hospitalet, 70.000 en dues nits.

El Sónar de Dia se celebra a la Fira Montjuïc (Sónar)

En total, 120.000 persones que han gaudit d'un festival "en què tot ha estat molt plàcid i ha funcionat molt bé", segons el codirector Enric Palau.

D'aquestes 120.000 persones, el 68% ha estat públic estatal i el 32% internacional provinent de més d'un centenar de països, fet que suposa un descens del percentatge global d'estrangers, a causa en part dels alts preus dels vols, els hotels i la caiguda de visitants britànics.

El codirector de l'esdeveniment, Ricard Robles, ha afegit que "aquesta edició ha estat una de les més reeixides de la història del festival, tant quantitativament com qualitativament".

El festival ha presentat durant aquests dies més de 250 propostes entre concerts, discjòqueis, xerrades i debats, amb creadors i experts de 20 països.

A més, el Sónar+D, el congrés de noves tecnologies aplicades a l'art que se celebra paral·lelament, ha reunit 3.500 professionals, en una edició que les directores han valorat molt positivament.

"Estem en un moment àlgid de les tecnologies digitals i de música electrònica i aquest fet s'ha pogut apreciar en aquesta edició del Sónar", ha conclòs Palau, que ha anunciat que el Sónar 2024 tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 de juny de l'any que ve.

ARXIVAT A:
Sónar
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut