Una bàscula amb una cinta mètrica
El sobrepès i l'obesitat mantenen una tendència a l'alça entre els infants (Pexels)
Barcelona

El sobrepès i l'obesitat infantil van a l'alça i afecten el 40% dels menors de 14 anys

L'Enquesta de Salut Pública de Catalunya 2021 també constata que, per primer cop en 8 anys, baixa el nombre de ciutadans que tenen mútua

El problema d'excés de pes dels infants manté la tendència a l'alça. El 40,4% dels menors d'entre 6 i 12 anys tenen un pes superior al que seria recomanable (sobrepès o obesitat), segons recull l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2021.

La tendència és creixent tant en nenes com nens, tot i que és més habitual en ells (46,7%) que en elles (33,4%).

En el cas de l'obesitat, és una malaltia que tenen 14 de cada 100 infants d'aquesta franja d'edat, quan en l'enquesta anterior eren 12.

Puja tant en nens com en nenes, però és en elles on més ha crescut, 5 punts respecte al 2019 (ara es troben en aquesta situació l'11,8% de les nenes d'entre 6 i 12 anys).

Si parlem de sobrepès, en tenen més d'una quarta part dels infants (26,4%), i també afecta més els nens (30,7%) que les nenes (21,7%).

Les dades varien poc si observem tots els menors de 14 anys.


Si ens fixem en els adults, es manté la tendència dels últims anys: la meitat de la població d'entre 18 i 74 anys té excés de pes.

"No hi ha un augment, hi ha una estabilització des de fa molts anys, i ja voldríem que això baixés, però estem lluitant contra aquest ambient obesogènic", va afirmar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en la presentació de l'informe.

Com passa amb tots els indicadors de salut i hàbits que contribueixen a mantenir-la, les dades són pitjors en les classes socials amb menys ingressos i sense estudis, o només amb estudis primaris, com destaca aquest vídeo:

 

Massa sedentarisme i begudes ensucrades

L'activitat física i la dieta són dos factors molt importants a l'hora d'explicar aquestes dades. L'ESCA ha constatat que el sedentarisme està molt estès entre els infants.

Gairebé la meitat de la població de 3 a 14 anys passa més de 2 hores diàries davant d'una pantalla (mòbil, televisió, ordinador o consola). La xifra és més alta en nens (52,7%) que en nenes (38,6%).

Llaunes de begudes ensucrades
Prop d'un 5% d'infants pren cada dia begudes ensucrades (Pexels)

Les begudes ensucrades, gravades amb un impost a Catalunya des del 2017, continuen massa presents en la dieta del mateix grup d'edat.

Tot i que la ingesta diària s'ha reduït prop de 6 punts entre el 2016 i el 2021, encara hi ha un 4,8% de menors que en beuen cada dia.

De fet, amb prou feines la meitat de la població segueix la dieta mediterrània. Els joves i les classes amb menys recursos, encara menys.

Les desigualtats determinen l'estil de vida, que és bàsic per prevenir malalties, viure més anys i amb millor qualitat de vida.

Un estudi de Harvard del 2018 conclou que les dones guanyen 12 anys de vida, i els homes, 14, si no fumen, fan activitat física, mantenen un pes normal, segueixen una alimentació saludable i un consum baix d'alcohol.

Empitjora la salut mental dels infants

L'ESCA recull també que la probabilitat que un nen tingui un problema de salut mental no ha parat de créixer des del 2014.

Ara, un 9,4% d'infants de 4 a 14 anys tenen aquest risc, però el percentatge puja fins al 12,2% si són de classe social menys afavorida.

En adults, la salut mental ha millorat respecte al 2020, però també està molt condicionada per la vulnerabilitat social i pel gènere. Les dones tenen el doble de depressió moderada o greu que els homes.


El 2021 trenca la tendència a l'alça dels catalans amb mútua

Una altra dada que deixa l'ESCA és que el nombre de catalans que tenen mútua de salut és del 28,7%. D'aquesta manera, es trenca la tendència a l'alça que es mantenia des del 2014.


"És una dada bona el fet que trenquem aquesta tendència, perquè baixem tres punts i ens posem al nivell del 2019, i encara hem de treballar per seguir baixant i arribar a nivells del 2013, que estava entorn del 25%", va manifestar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

En un context pandèmic, el 2021 va ser un any en què més del 70% dels ciutadans van fer servir de forma més freqüent el sistema públic de salut, un lleuger repunt en comparació amb el 2020, i el 90% s'ha declarat satisfet per aquest servei.

 

ARXIVAT A:
SalutInfància
Anar al contingut