Gent caminant per Barcelona (iStock/Orbon Alija)

El síndic denuncia que el sistema tributari desvirtua els ajuts socials: "No sempre és just"

Davant el creixement de les queixes rebudes el 2023, un 35% més que l'any anterior, reclama una reforma del sistema, que ara considera "excessivament rígid"

Yolanda MarzabalActualitzat

L'any passat el síndic de greuges va tramitar un miler de queixes de ciutadans que reben ajuts socials i que havien tingut problemes amb les diferents administracions pel pagament de taxes o tributs o pel cobrament d'ajudes, el 35% més que l'any anterior.

És per això que el síndic denuncia que l'actual sistema tributari és "excessivament rígid" i reclama canvis perquè ara, diu, "no sempre és just, igualitari i equitatiu". Sobretot, demana que la càrrega fiscal s'adapti a la capacitat adquisitiva real del contribuent.

Fins i tot, hi ha casos en què el fet de rebre alguna ajuda o prestació acaba perjudicant el beneficiari a l'hora de fer la declaració de la renda.


Sense pis, sense ingressos però amb un deute amb Hisenda

El José María Varas és un dels ciutadans que s'ha dirigit al síndic demanant ajuda i mediació. Els seus pares fa quatre anys que es van divorciar. La sentència fixa que la mare havia de gaudir del domicili familiar i cobrar una pensió, però el pare és qui s'ha quedat a casa i no paga res. Han presentat recurs, però fa més de dos anys que esperen data per al judici.

El José María està l'atur, no té suport dels germans i no pot ajudar la mare. De fet, viu amb el pare al pis familiar, però la convivència és molt difícil. La mare s'està en una casa d'acollida que, de moment, paga l'Ajuntament de Cornellà. La sorpresa va ser enorme en fer la declaració de la renda:

"El 2022 va sortir que havia de pagar 800 euros i l'any següent va sortir a pagar 4.000 euros. Ma mare té un deute molt important i és molt injust. S'està endeutant quan ella no té cap ingrés."


L'ajut per al transport d'una filla discapacitada fa perdre als pares la desgravació a la renda

La Cecilia és la mare d'una nena que necessita anar en cadira de rodes. Té una discapacitat del 75% i està incapacitada judicialment. Va rebre una ajuda per comprar un vehicle adequat per transportar-la 4.650 euros; un ajut que té una consideració a efectes de renda de guany patrimonial que obliga la nena a presentar la declaració de l'IRPF.

Com a conseqüència, els pares no la poden incloure en la seva declaració i desgravar-se les despeses de tenir-ne cura i això ha provocat que finalment hagin acabat pagant una quota molt elevada.

L'adjunt de la síndica, Jaume Saura, explica que aquesta no és cap situació excepcional. Considera que un dels problemes és que les diferents administracions no parlen entre si.

"Mentre el sistema tributari només es regeix per la lògica de recaptar el màxim possible, els serveis socials busquen ajudar els ciutadans. Si una persona està rebent alguna renda mínima o alguna ajuda per a la vivienda, l'administració ho hauria de saber i tenir-ho en compte."


Però la qüestió és que en molts casos no és així i se sotmeten a tributació ajudes i prestacions que s'atorguen per atendre situacions de vulnerabilitat o s'arriben a denegar rendes de supervivència o d'atenció a la infància per deutes o impagaments de poc valor.

Una mare tria material escolar per als fills en una llibreria (ACN/Maria Belmez/Pau Costa)

Perdre la subvenció per al material escolar dels fills per un tribut impagat no comunicat

Ho sap prou bé l'Alicia. Va sol·licitar una subvenció per pagar les despeses de l'escola dels tres fills quan es va separar. Li van aprovar perquè complia tots els requisits, però a l'hora de pagar-li va saltar una alerta.

Hi havia un impagament amb l'Ajuntament del Masnou d'una modificació de l'IBI. Va demostrar que ella no havia rebut cap notificació. Van enviar-li a la seva exparella, que ja no vivia al domicili. Tot i lluitar durant mesos, va perdre els diners de la subvenció.

"El que no podia entendre és per què, després d'haver explicat amb moltíssimes proves i documents que jo, que ho tinc tot domiciliat, no havia estat informada que tenia una taxa pendent de pagar, ni tan sols obtenia una resposta de l'Ajuntament."


El seu cas, tot i haver-se adreçat al síndic, està tancat, però l'Alicia se sent satisfeta per un motiu: "Perquè, com a mínim, hem aconseguit que l'Ajuntament estigui disposat a estudiar els protocols d'atorgament i denegació d'ajudes."


El síndic reclama uns tributs que tinguin més en compte les persones

Per tot plegat, el síndic considera que el sistema tributari català hauria d'humanitzar-se i mirar d'oferir respostes més individualitzades.

"En el cas dels deutes, s'hauria de poder pactar amb cada ciutadà com tramitar els pagaments en terminis, quan els pugui pagar, no pas quan imposa l'administració."


Respecte a l'administració local, el síndic lamenta que el pagament de taxes i tributs, tot i tenir algunes bonificacions, no s'adequa mai a la capacitat adquisitiva real del contribuent. Així doncs, els que no poden pagar queden exclosos d'aconseguir béns i serveis públics.

 

ARXIVAT A:
Agència Tributària
Anar al contingut