La tecnologia de Talgo permet als trens adaptar-se a diferents amples de via (iStock/drmadra)

El "secret" més preuat de Talgo: una tecnologia que podria ser molt útil a l'exèrcit rus

La tecnologia que permet circular amb un sol tren per diferents amples de via podria facilitar operacions militars transfrontereres

La decisió del govern espanyol de vetar la compra de l'empresa Talgo s'ha justificat amb un concís "motius de seguretat nacional", però què s'amaga darrere d'aquesta frase?

El mapa dels conflictes o maniobres militars actius al món ajuda a entendre-ho, perquè tots tenen un denominador comú: tancs que es mouen per les vies d'un ferrocarril.

Passa a totes les guerres. Quan es prepara una ofensiva militar, el tren es converteix en un aliat que permet als exèrcits moure efectius amb molta més rapidesa. 

I què té a veure Talgo amb això? El cert és que n'han transcendit pocs detalls, perquè el Consell de Ministres ha qualificat com a reservada tota la informació relacionada amb el cas, però hi ha algunes evidències.

Per començar, cal situar-se a Hongria, d'on és el consorci que havia presentat una opa per aconseguir el 100% de Talgo i que el govern espanyol ha vetat.

Segons apunta el diari El País, un informe del CNI alerta de la connexió d'aquest consorci hongarès amb la principal companyia ferroviària de Rússia

D'aquesta manera, Rússia podria accedir a una tecnologia molt preuada que té Talgo: la que permet als trens circular per diferents amples de via.

L'empresa ha desenvolupat aquesta tecnologia perquè Espanya, com és sabut, té l'anomenat ample de via ibèric diferent al de la resta d'Europa. Però resulta que Rússia i, per cert, també Ucraïna, tenen un ample de via diferent a l'europeu.

Per tant, en una hipotètica incursió militar, trens russos podrien travessar Ucraïna i, lluny d'aturar-se a Hongria, accedir al cor de la Unió Europea, perquè Hongria fa frontera amb un bon grapat de socis. 

És justament això, el perill que la tecnologia espanyola del canvi automàtic d'ample de via acabés en mans del Kremlin, el que hauria motivat el veto a la compra de l'empresa.


El futur de l'empresa

Un cop descartada la via hongaresa toca preguntar-se quin futur li espera a Talgo. Tenint en compte que el fons britànic Trilantic vol vendre la seva part, la companyia ha quedat en una mena de llimbs corporatius i necessita urgentment un soci, com s'explica en aquest vídeo del "Telenotícies vespre":

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyolRússiaEmpresaHongria
Anar al contingut