El satanisme, religió reconeguda oficialment als Estats Units
Acte de Temple Satànic al costat del Capitoli de l'estat d'Arkansas (Magnolia Pictures)

El satanisme, religió reconeguda oficialment als Estats Units

A partir d'ara, Temple Satànic estarà exempt d'impostos, tindrà protecció legal i podrà sol·licitar subvencions públiques, entre altres privilegis

RedaccióActualitzat

Temple Satànic ha estat reconegut, oficialment, com a religió als Estats Units. En aquest país, passarà de considerar-se una secta a tenir els privilegis de qualsevol organització religiosa, com l'exempció d'impostos i la protecció legal. Això és possible pel vistiplau del Servei d'Impostos Interns (IRS) dels EUA, encarregat de la recaptació fiscal del país.

A més a més, també tindrà capacitat per sol·licitar subvencions públiques, podrà tenir protecció segons el principi de discriminació religiosa i tindrà accés a espais públics, com fan altres religions.

Així ho ha confirmat el grup a través del seu compte d'Instagram:

"Estem contents de poder anunciar que, per primer cop a la història, una organització satànica ha estat reconeguda com a església pel govern federal dels Estats Units. A Temple Satànic hem rebut fa poc la notícia d'IRS confirmant el nostre estatus. Aquest reconeixement ajudarà a assegurar-nos que Temple Satànic tingui el mateix accés als espais públics que les altres organitzacions religioses, afirmar la nostra posició a les Corts per lluitar contra la discriminació religiosa i ens permet sol·licitar subvencions oficials basades en la fe."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🤘🏻

A post shared by The Satanic Temple (@thesatanictemple) on

 

La religió majoritària als Estats Units és la cristiana (amb un 70,6% dels nord-americans). La decisió de l'IRS ha despertat tota mena de crítiques, però no és el primer cop que el satanisme està en el centre de la polèmica.

Fa gairebé 3 mesos, un documental va deixar impressionats els assistents al Festival de Cinema Independent de Sundance. Sota el títol "Hail Satan?", dirigit per la directora Penny Lane i distribuït per Magnolia Pictures, el documental narra la història de Temple Satànic. A més, mostra totes les protestes fetes pel grup sobre la llibertat religiosa i sobre la separació de l'Església i l'Estat.

En el documental s'explica una de les principals polèmiques que va ocupar les portades de diferents mitjans nord-americans. Un polític va proposar la construcció d'una estàtua d'"Els deu manaments" al costat del Capitoli de l'estat d'Arkansas. Com a resposta, Temple Satànic va aconseguir posar-hi una estàtua de Baphomet (una enigmàtica figura amb cap de cabra considerada un referent del satanisme a escala mundial).

 

Estàtua de Baphomet al costat del Capitoli de l'estat d'Arkansas (Magnolia Pictures)

 

"El satanisme ha arribat per quedar-s'hi", ha dit Lucien Greaves, líder de Temple Satànic a The Wrap. Greaves ha contestat als que critiquen que l'organització, abans, estava en contra de l'exempció d'impostos de les religions.

"A la llum dels atacs teocràtics sobre la separació de l'Església i l'Estat en els esforços legislatius per establir un lloc de privilegi per a una posició religiosa, creiem que acceptar l'exoneració d'impostos religiosos -en lloc de renunciar-hi en protesta - pot ajudar-nos a fer valer millor les nostres reivindicacions a favor de la igualtat d'accés. A més, l'exempció dissipa tota sospita que no complim amb els requisits per ser una vertadera organització religiosa."

 

Lucien Greaves (Magnolia Pictures)

 

El grup satànic, a més, va denunciar a Netflix l'any passat per donar "una mala imatge" sobre ells i sobre Baphomet a la sèrie "Las escalofriantes aventuras de Sabrina". En aquell moment, Greaves justificava la denúncia:

"Veure com la icona central s'associa amb sacrificis humans en una secta patriarcal i malvada com a la sèrie, no ens dona una bona imatge."

Tanmateix, la sèrie va ser tot un èxit a finals de l'any passat i l'organització satànica va veure que els milions de fans de la sèrie també sentien interès per conèixer la que ara és una nova religió als EUA. Temple Satànic i Netflix van arribar a un acord per retirar la demanda, però no se sap si aquest va ser de la magnitud econòmica que Greaves esperava. El líder satànic demanava 50 milions de dòlars per danys i perjudicis.

ARXIVAT A:
ReligióEstats Units
Anar al contingut