La fragata Niels Juel atracada a la base naval Korsoer, aquest dijous (Reuters/Ritzau Scanpix/Emil Helms)

El risc que es disparin míssils d'una fragata fa tancar unes hores l'espai aeri danès

Les autoritats marítimes de Dinamarca havien restringit els vols i la navegació de vaixells per la zona del Gran Belt

RedaccióActualitzat

Les autoritats de Dinamarca han reobert al trànsit marítim i aeri l'estret del Gran Belt, un dels més transitats del món i un dels tres que connecten el mar de Nord amb el mar Bàltic.

L'anunci l'ha fet el Comandament de Defensa Aèria aquest dijous al vespre, cinc hores després d'alertar d'una avaria en el sistema de míssils de la fragata Niels Juel que podia fer que es disparés accidentalment un míssil. 


"El problema tècnic amb un míssil a bord de la fragata Niels Juel ja s'ha resolt i l'espai aeri i les rutes marítimes tornen a estar oberts al trànsit", es pot llegir en el tuit que han publicat. 

L'exèrcit, per la seva banda, ha emès un comunicat en què explica que "els especialistes han realitzat una sèrie de proves que han constatat que el detonador no estava muntat i que ja no existeix risc que el míssil pugui ser disparat".


Avaria detectada en unes maniobres

Dijous a la tarda, l'exèrcit de Dinamarca havia emès un comunicat informant que un problema tècnic amb el sistema de míssils de la fragata Niels Juel havia obligat a aturar el trànsit marítim i aeri a l'estret de Gran Belt, perquè existia "un risc que pugui ser disparat algun míssil a diversos quilòmetres de distància", des d'aquesta fragata.

L'avaria en el sistema de míssils va detectar-se durant unes maniobres que havien començat al març i estava previst que acabessin aquest divendres. L'exèrcit ha detallat que el problema ha sorgit durant "un test obligatori" en el qual la llançadora "s'ha activat i no ha pogut ser desactivada".

La fragata danesa Niels Juel a la base de Korsoer, aquest dijous (Reuters/Ritzau Scanpix/Emil Helms)

El Ministeri de Defensa danès ha remarcat, però, que els míssils, que estan carregats amb 150 quilos d'explosius, van ser preparats de tal manera que no hi ha cap perill d'explosió si es disparen i, si això passés, caurien al mar.

Les autoritats han calculat que la zona en perill s'allargava entre 5 i 7 quilòmetres des de la base marítima de Korsør, i fins a 1.000 metres d'altura en direcció sud. L'exèrcit ha informat que un equip d'especialistes "està de camí per solucionar el problema", i no ha donat més detalls sobre els possibles terminis en què aquest incident podria quedar solucionat.
 

Avís als vaixells per restes de míssils

L'Autoritat Marítima ha avisat minuts abans als vaixells que navegaven per la zona del risc de caiguda de fragments de míssils i han demanat que esperin fins que es resolgui el problema. L'espai aeri també ha quedat tancat, mentre que el pont del Gran Belt segueix operatiu.


Destituït el cap de la Defensa

Aquest incident culmina una setmana convulsa a la Marina danesa: dimecres, el cap de la Defensa, Flemming Lenfter, va ser destituït per no informar d'"algun error en el sistema" de la fragata danesa Iver Huitfeldt, desplegada al mar Roig, ocorregut després de ser atacada pels rebels Houthis.

La fragata Iver Huitfeldt exhibeix que ha abatut quatre drons en la seva arribada a la base de Korsoer (Reuters/Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard)

Un error que no va impedir que el vaixell interceptés quatre drons houthis abans de retornar a la seva base amb antelació, com ha remarcat el seu capità, Sune Lund.

 

ARXIVAT A:
Dinamarca
Anar al contingut