Albert Batet intervé al ple del Parlament (EFE / Andreu Dalmau)

Junts carrega contra l'actuació policial per detenir Puigdemont: "És desproporcionada"

El diputat de Junts Josep Rius ha assenyalat que es tracta d'una mesura que es fa servir en la lluita antiterrorista i ha assegurat que estaran molt atents a les explicacions que doni divendres el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena 

RedaccióActualitzat

La reaparició i posterior desaparició de Carles Puigdemont el dia del ple en què el Parlament de Catalunya ha investit Salvador Illa ha centrat l'atenció de tothom, tant a dins com a fora de l'hemicicle.

L'operació Gàbia dels Mossos d'Esquadra, activada a mig matí per buscar l'expresident, primer a Barcelona i, després, a tot Catalunya, ha generat fortes crítiques. Sobretot, de Junts.

En declaracions a TV3, Josep Rius, diputat de Junts, ha carregat contra l'actuació policial, que ha insistit a qualificar de "desproporcionada":

"El cap de llista de Junts havia de venir al ple, i l'actuació desproporcionada del Departament d'Interior ho ha impedit. El que avui ha passat és molt greu."

Sobre l'operació Gàbia, Rius ha assenyalat que es tracta d'una mesura que es fa servir en la lluita antiterrorista, i per aquest motiu ha assegurat que estaran molt atents a les explicacions que donarà aquest divendres el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb els màxims responsables policials.

Josep Rius, diputat de Junts (3Cat)

Rius ha enfocat també la seva crítica a la cúpula judicial per negar-se a aplicar la llei d'amnistia a Puigdemont, i ha tornat a assenyalar el govern d'Aragonès per haver "posat els Mossos al servei de Llarena".

Míriam Nogueras, diputada de la formació al Congrés, també ha exigit explicacions al Departament d'Interior per l'operació policial, en una piulada a X:

 

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, compareixeran aquest divendres al matí per donar explicacions sobre el dispositiu per detenir l'expresident de la Generalitat, que, de moment, ha acabat amb la detenció dos agents del cos acusats d'ajudar Carles Puigdemont a marxar de l'acte d'Arc de Triomf. 


Dues peticions per parar el ple d'investidura

Tot i que al matí la sessió s'ha desenvolupat en paral·lel a l'operació Gàbia dels Mossos estava en marxa buscant l'expresident, la represa de la sessió a la tarda ha estat més accidentada, amb dues aturades del ple a petició de Junts.

La portaveu del partit, Mònica Sales, ha estat la que ha comparegut a la sala de premsa uns minuts abans que es reprengués el debat i ha explicat que n'han demanat a la mesa la suspensió arran de l'operació Gàbia per detenir Puigdemont "com si fos un terrorista" i per la detenció "de manera totalment il·legal" per acompanyar-lo.

La mesa ha desestimat la petició de Junts, però, quan s'acabava de reprendre la sessió, Albert Batet ha tornat a demanar la suspensió. Aquesta vegada, per una suposada ordre de detenció de Jordi Turull.

Els Mossos d'Esquadra han negat les informacions sobre l'ordre de detenció contra el secretari general de Junts i han informat que han citat Turull per prendre-li declaració sobre la desaparició de Puigdemont.

El president del Parlament ha parat el ple perquè la mesa i la junta de portaveus ho estudiessin. Finalment, aquesta segona petició també s'ha rebutjat i el ple s'ha reprès uns minuts abans de les cinc de la tarda. El president del Parlament, Josep Rull, ha hagut d'acceptar la resolució de la mesa, que s'ha pres amb els vots a favor d'ERC i del PSC.

Junts ha acceptat la decisió "per l'alt sentit institucional del seu grup parlamentari", ha dit Albert Batet, i "per respecte a Salvador Illa, que no té cap responsabilitat en aquesta situació excepcional", ha recalcat.


"Busquen Puigdemont com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil buscaven les urnes"

Al matí, al debat d'investidura, quan li ha tocat la intervenció de Junts, el diputat de Junts Albert Batet ha sortit al faristol per prendre la paraula. I s'ha esvaït una de les incògnites del dia: si Puigdemont hi faria acte de presència. No ha estat així.

"Celebrem aquest debat en un context d'excepcionalitat", ha dit Batet per començar, abans d'agrair la mobilització als ciutadans que han rebut Puigdemont.

Tot seguit, ha titllat d'escàndol l'actuació policial als accessos del parc de la Ciutadella de Barcelona; unes "càrregues", que "ordenades als Mossos d'Esquadra" contra "una població cívica" i que per Junts han estat "desproporcionades".

I les crítiques han continuat: "Busquen Puigdemont com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, a les portes de l'1-O, buscaven les urnes i les paperetes."

Pel diputat de Junts, Puigdemont hauria de poder assistir a aquest ple:

"Esperem que abans que acabi el ple, el president Puigdemont pugui exercir els seus drets com a electe i com a diputat d'aquest Parlament."


"La dictadura de les togues vol esclafar la democràcia", ha afegit.

Albert Batet també ha retret al PSC que el 2017 donés suport a l'aplicació de l'article 155, i a ERC que el 2018 ajornés el ple d'investidura de Carles Puigdemont.

En l'arrencada del debat, Salvador Illa no ha fet cap referència explícita al retorn de Puigdemont. Sí que ha demanat una aplicació àgil de l'amnistia i ha dibuixat els eixos del seu programa de govern: economia i benestar social, medi ambient, revolució tecnològica i el paper de Catalunya al món.

Recupera la intervenció sencera d'Albert Batet:

ARXIVAT A:
JuntsCarles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut