Els estris artesanals amb què es fa la xocolata CREO (3Cat)

El relleu generacional salva la històrica xocolata a la pedra CREO de Tortosa

La incorporació de la filla del propietari ha donat continuïtat a l'emblemàtica marca i a la preservació de l'antiga fàbrica
Víctor Sorribes Actualitzat
TEMA:
Comerç

La xocolata CREO és tota una icona a les Terres de l'Ebre i la seua fàbrica, al barri de Ferreries de Tortosa, un autèntic museu on sembla haver-se aturat el temps fa 80 anys.

Un patrimoni que s'hauria pogut perdre si la Cinta, la filla de l'actual propietari, Xavi Benet, no hagués decidit incorporar-se a l'empresa familiar, on encara s'elabora la xocolata amb les màquines originals de fa més de 80 anys i la recepta de tota la vida.

"Quan vaig arribar als 60 anys vaig començar a pensar què en faria, de la fàbrica, quan em jubilés: si vendre-la o traspassar-la, amb el risc que no se seguís la mateixa línia de qualitat. Tenia una gran càrrega perquè Xocolates CREO és un patrimoni de tots els ebrencs, i quan la meua filla va decidir vindre se'm va obrir el cor perquè la fàbrica no quedaria en l'oblit, però també la preocupació perquè ara ella hauria de continuar lluitant contra les grans multinacionals", explica Benet.

La seva filla argumenta que va decidir tornar després d'estudiar Publicitat i Relacions Públiques a Barcelona: "M'he criat aquí i m'atreia poder continuar amb el negoci familiar i conservar el patrimoni que tenim i un ofici que s'està perdent".

La recepta de la xocolata és la mateixa des de fa més de 80 anys (3Cat)

Un preu disparat

Amb la Cinta, la fàbrica ha diversificat la gamma de productes incorporant diferents tipus de xocolata negra i de garrofa, i s'ha millorat la distribució, però ara els preocupa l'encariment del cacau.

En només sis mesos, el preu s'ha multiplicat per quatre pel descens de la producció a l'Àfrica a conseqüència de la crisi climàtica, per l'increment del consum --sobretot als països asiàtics--, i per l'especulació.

Ja han hagut d'apujar el preu de les barres de xocolata CREO i creuen els dits perquè la disponibilitat del cacau permeti continuar endolcint la vida dels ebrencs durant molts anys més. 

 

ARXIVAT A:
Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut