Després d'un cap de setmana esquiant al Pirineu aragonès, el rei ha participat en un acte aquest dilluns amb la cara cremada pel sol
Després d'un cap de setmana esquiant al Pirineu aragonès, el rei ha participat en un acte aquest dilluns amb la cara cremada pel sol (EFE/JJ Guillén)

El rei demana perdó per aparèixer amb la cara cremada pel sol: "Això passa per no protegir-se"

Felip VI ha estat esquiant aquest cap de setmana i s'ha cremat el rostre

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI ha fet aquest dilluns el discurs inaugural del fòrum econòmic Wake Up, Spain! a la Casa Amèrica de Madrid. Però, més enllà de les paraules del monarca, el que ha cridat l'atenció dels assistents ha estat la cara del rei, visiblement cremada pel sol.

Abans de començar el discurs, Felip VI ha fet referència al seu aspecte i ha demanat disculpes a les persones que eren a l'acte:

"Això és el que passa per no protegir-se adequadament."

Aquest cap de setmana el rei ha estat esquiant a l'estació de Formigal, al Pirineu aragonès. Han estat jornades molt assolellades, però el monarca no s'ha aplicat protecció solar.

Aspecte de Felip VI, aquest dilluns en la jornada inaugural del fòrum econòmic Wake Up, Spain!
Aspecte de Felip VI, aquest dilluns en la jornada inaugural del fòrum econòmic Wake Up, Spain! (Europa Press/Diego Radamés)

La importància de posar-se crema solar

Durant tot l'any, però sobretot en els mesos de més sol, cal aplicar-se protecció solar per prendre el sol o, simplement, si ens hi exposem fent alguna activitat a l'aire lliure. La manera més eficaç de fer-ho és amb protectors solars, i els dermatòlegs recomanen els que ofereixen protecció 50 o 50+.

Anna López, dermatòloga de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ha explicat al programa "La selva", de 3Cat, que cremades com la del rei són freqüents a aquesta època de l'any, perquè "encara no som conscients que el sol és potent i ens despistem". És per això que ha remarcat que "convé utilitzar filtre solar durant tot l'any, especialment si fem activitats a l'aire lliure".

La dermatòloga ha avisat que "cada vegada que ens exposem al sol i ens fem una cremada solar" es produeixen mutacions a l'ADN de les cèl·lules de la pell, que en el futur poden causar "lesions malignes" que requereixin un tractament específic.

Sobre les cremades a la cara del monarca, López ha apuntat que es tracta d'una cremada de primer grau "bastant important", que són les que provoquen una vermellor a la pell que marxarà en una setmana o deu dies. "Ens pot passar a tots quan no utilitzem protector", ha dit. 

Els experts recomanen aplicar la crema solar mitja hora abans de l'exposició al sol perquè interactuï amb la pell i comenci a fer efecte, i tornar-se'n a posar cada hora i mitja o dues hores, que és el temps que dura l'efecte protector.

La protecció solar no és un producte exclusiu de l'estiu ni de la platja o la piscina. Els dermatòlegs consideren que s'ha de fer servir diàriament durant tot l'any, tret dels mesos amb menys hores de sol i una intensitat més baixa.

El de pell és un dels càncers que més es poden prevenir, perquè la principal causa és l'exposició a la llum ultraviolada. Tanmateix, cada any es diagnostica càncer de pell a més de 78.000 persones a Espanya.

És important posar-se protector solar a l'hora de fer esquí perquè la neu reflecteix el 80% de la radiació solar
És important posar-se protector solar a l'hora d'esquiar perquè la neu reflecteix el 80% de la radiació solar (iStock/StockPlanets)

Els efectes del sol i la neu a la pell

El sol i el reflex de la neu provoquen un gran impacte a la pell, de manera que cal posar-se cremes solars amb un factor de protecció alt cada cert temps. No fer servir protecció solar pot comportar lesions a la pell que podrien derivar en càncers com el carcinoma basocel·lular o el melanoma.

L'Acadèmia Espanyola de Dermatologia alerta que a l'hivern no es pot descuidar la protecció solar i les ulleres de sol, "especialment en zones on hi hagi neu, perquè reflecteix el 80% de la radiació solar". El reflex dels rajos solars a la neu pot suposar una agressió més potent i perjudicial per a la pell.

Es calcula que la intensitat de la radiació augmenta un 15% per cada mil metres d'altitud. És per això que, quan es practiquen esports de muntanya, es recomana una "aplicació freqüent" de protecció solar, perquè "la suor provocada per l'esforç que requereix l'exercici físic disminueix l'eficàcia de les cremes utilitzades", segons l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia.

A banda de la pell de la cara, a la neu també és necessari protegir altres zones que estiguin exposades al sol, com les mans -si no es porten guants- o bé els llavis. En aquest cas, cal posar-se crema hidratant amb protecció solar per evitar cremades i també combatre la sequedat produïda pel sol i el fred.

Una altra part de la cara que pot quedar afectada pel sol de muntanya són els ulls. El Consell General d'Òptics-Optometristes recomana fer servir ulleres de sol d'alta protecció, que bloquegin el 99% de la radicació UV-A i UV-B, cobreixin també les zones laterals de la cara, ofereixin una visió òptima tant els dies de sol com els ennuvolats i tinguin lents de categoria 4, que és la que més protegeix del sol.

Un esquiador amb ulleres de sol
Un esquiador amb ulleres de sol (iStock/FluxFactory)

Evitar l'exposició prolongada al sol

Els filtres solars com les cremes no són una protecció total respecte a la llum ultraviolada. El Canal Salut de la Generalitat recomana prendre el sol de manera gradual i evitar l'exposició prolongada, sobretot durant les hores de màxima intensitat, entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda.

A banda de la crema solar, es recomana dur barrets d'ala ampla per protegir la cara, el coll i les orelles, i també ulleres de sol que filtrin les radiacions ultraviolades A i B, si pot ser amb banda lateral. També s'aconsella cobrir el cos amb roba, particularment si es passen llargues estones exposat al sol.

Els nadons i els infants són especialment sensibles als efectes de les radiacions solars i als cops de calor, per això es recomana protegir-los de l'exposició directa al sol i donar-los aigua sovint perquè mantinguin una bona hidratació.

 

 

ARXIVAT A:
SalutFelip VICasa Reial espanyola
Anar al contingut