Objectiu: fer setmanes de 4 dies i treballar les mateixes hores (iStock)

El Regne Unit vol implantar la setmana laboral de 4 dies però treballant les mateixes hores

És una promesa electoral del govern laborista de Keir Starmer, i implica consolidar un dret que ja tenen els treballadors però que a les empreses els és fàcil d'obviar

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El govern laborista del Regne Unit vol facilitar que els treballadors puguin fer setmanes de 4 dies en comptes de 5, però treballant les mateixes hores, és a dir, 40 a la setmana.

Ho ha avançat aquest dijous el diari The Telegraph i ho han confirmat aquest divendres alguns membres del govern encapçalat per Keir Starmer, que vol que més treballadors puguin fer ús d'aquest dret que ja tenen.

La secretària d'Estat d'Ocupació, Jacqui Smith, ha dit que "la flexibilitat d'horaris és bona per a la productivitat", i ha suggerit una solució possible per fer-ho:

"Potser en comptes de treballar 8 hores diàries durant 5 dies, es pot treballar 10 hores diàries quatre dies; seria la mateixa quantitat de feina però d'una manera que et permet gastar menys en escoles bressol o dedicar més temps a la família."


Objectiu: convertir drets teòrics en reals

Des de l'abril els treballadors poden demanar aquest i altres tipus de flexibilitat, però en la pràctica els empresaris els ho poden negar, i el que vol fer el govern britànic és posar-los-ho més difícil.

La mesura forma part del paquet de millores laborals que Starmer vol engegar en els primers 100 dies de govern, i tot indica que estarà inclosa en una llei sobre drets laborals.

La intenció és que els empresaris hi estiguin obligats, si no és que "no sigui raonablement factible", tot i que s'han afanyat a dir que no aprovaran res sense abans consultar-ho i negociar-ho amb les patronals.

Altres nous drets teòrics que els treballadors tenen des de fa mig any són, per exemple, el treball a temps parcial, la flexibilitat en els horaris d'entrada i sortida de la feina i també el teletreball.


Debat entre tories i laboristes

Per la seva banda, el partit conservador tory, ara a l'oposició, s'ha afanyat a afirmar que els empresaris estan "petrificats" per la notícia, i a dir que perjudicarà les empreses i frenarà el creixement econòmic. 

L'ha rebatut un portaveu del Ministeri d'Empresa i Comerç, que ha assegurat que el pla laborista per l'àmbit laboral "està dissenyat per augmentar la productivitat" i el creixement de les empreses.

És l'anomenat Make Work Pay Plan, o pla perquè treballar sigui rendible, que va substituir un pla més ambiciós anterior anomenat New Deal for Working People, o nou acord per a la classe treballadora.

El Parlament del Regne Unit (Wikimedia Commons )


La campanya 4 Day Week: 32 hores en 4 dies

Tot plegat passa en un país on hi ha una campanya molt potent perquè la setmana laboral sigui de 4 dies, el 4 Day Week Campaign, que ha criticat que la proposta del govern no redueixi les hores de treball setmanal.

Joe Ryle, director d'aquesta campanya, que proposa reduir les hores setmanals màximes de les 48 a les 32 a finals de la dècada, ha dit que passar a 4 dies és un pas important, però insuficient:

"Aquestes propostes només permetrien als treballadors comprimir les hores en lloc de reduir-les, cosa que hem vist que és clau per millorar la conciliació de la vida laboral i familiar, i també per mantenir la productivitat."

De resultes d'aquest debat i de la campanya, el 2022 es va fer una prova pilot en 61 empreses que tenien gairebé 3.000 empleats: durant 6 mesos van treballar 32 hores a la setmana en 4 dies.


El 92% de les empreses d'una prova pilot no torna als 5 dies

Els resultats, validats per investigadors de la Universitat de Cambridge, van concloure que es van reduir un 65% les baixes laborals, és a dir, la salut dels treballadors va millorar notablement.

Al mateix temps, la productivitat i els ingressos de les empreses es van mantenir i fins i tot van augmentar lleugerament, un 1,4% de mitjana, i el 92% de les empreses van decidir mantenir els canvis.

La campanya continua promovent la reducció de la setmana laboral i les hores de treball totals, i divulga els casos exitosos, l'últim aquest mateix divendres, el de l'empresa Awin:

"Una altra història d'èxit: les 1.300 persones en 17 oficines són més felices a la feina, perquè els permetem fer setmanes de 4 dies cobrant el mateix. I fan la mateixa quantitat de feina, però en menys temps."

 

Els intents d'implantar-ho a Espanya

A Espanya també s'està intentant promoure la reducció de 5 dies a 4, però de moment amb resultats menys visibles: el 2023 el Ministeri d'Indústria va reservar 50 milions d'euros per promoure-ho.

La idea era subvencionar amb fins a 150.000 euros cada empresa que s'apuntés a un programa pilot de setmanes de 32 hores i 4 dies, però alguns problemes organitzatius ho han endarrerit.

 

 

 

ARXIVAT A:
Drets laboralsRegne Unit
Anar al contingut