La devastació és pràcticament total en zones del sud de Gaza, com Khan Younis (Reuters / Mohammed Salem)

El Regne Unit suspèn part de l'exportació d'armament a Israel

És el primer gran aliat occidental israelià de prendre la mesura pel "risc que es puguin utilitzar en violacions greus del dret humanitari"

El Regne Unit ha passat de les crítiques a Israel a l'acció i suspendrà una trentena de llicències d'exportació d'equipament militar a aquest país -d'un total de 350- pel risc que es puguin utilitzar en violacions greus del dret humanitari.

Ho ha anunciat aquest dilluns el ministre d'Exteriors britànic del nou govern laborista, David Lammy, que ha explicat davant la Cambra dels Comuns que la decisió es va adoptar després de revisar el compliment per part d'Israel de la legislació internacional en les operacions militars a Gaza.

El ministre d'Exteriors del govern britànic, el laborista David Lammy (REUTERS/Mina Kim)

Segons Lammy, l'informe que ha portat el govern britànic a prendre aquesta decisió va ser elaborat durant dos mesos i ha aixecat preocupacions al seu govern sobre la manera com Israel s'ha comportat en aquest conflicte.

També ha admès que l'informe els ha provocat un gran impacte per la destrucció de territori i el nombre de morts civils a Gaza. El ministre ha estat contundent.

"L'avaluació que he rebut fa concloure que determinades exportacions d'armes del Regne Unit a Israel comporten un risc clar que es puguin utilitzar per cometre o facilitar una violació greu del dret internacional humanitari".

El Regne Unit es converteix, així, en el primer gran aliat occidental d'Israel a suspendre parcialment la venda d'armes a aquest país des de l'inici de la seva guerra contra Hamàs a la Franja de Gaza, el passat octubre, tot i que no és un dels estats que hi exporta més armament.

La suspensió inclou components per a avions militars, helicòpters, drons i articles que faciliten l'orientació terrestre.

Segons Lammy la mesura no és, però, un embargament d'armes. Ha assegurat que la decisió del govern britànic es mantindrà "sota revisió" i no tindrà un "impacte material en la seguretat d'Israel", ja que "només afecta objectes que podrien ser utilitzats en l'actual conflicte".

 

ARXIVAT A:
IsraelRegne UnitGuerra a Gaza
Anar al contingut