Alexander Litvinenko va morir enverinat amb la substància radioactiva poloni-210
Aleksandr Litvinenko va morir enverinat amb la substància radioactiva poloni-210

El Regne Unit obre una investigació oficial sobre la mort de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko

Un jutge britànic veu possible la participació de Rússia en la mort de l'exagent secret a Londres el 2006

Actualitzat

La mort per enverinament de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko el 2006 a Londres planteja qüestions "d'extrema gravetat", inclosa la possible participació de l'estat rus. Són les consideracions del jutge britànic Robert Owen, que ha obert una investigació oficial sobre la mort de l'exagent del KGB.

La investigació ha estat autoritzada pel govern britànic vuit anys després del succés i després de les pressions de la vídua, Marina Litvinenko, que va guanyar el procés judicial.

En obrir la primera sessió del procés, el jutge Owen ha afirmat que hi ha proves que aparentment apunten a la implicació de l'estat rus, un fet que comparteix Marina Litvinenko, que ha acusat el president rus, Vladímir Putin, de ser el responsable de la mort del seu marit.

L'exespia, molt crític amb el règim de Putin, estava exiliat al Regne Unit des de l'any 2000. Va morir el 23 de novembre del 2006 en un hospital als 43 anys. La causa va ser un enverinament amb la substància radioactiva poloni-210. L'hauria ingerit després de prendre un te en un hotel de Londres amb dos antics companys russos, Andrei Lugovoi i Dmitry Kovtun.

Rússia es va negar a entregar-los a les autoritats britàniques. El jutge ha convidat aquests dos homes a declarar per videoconferència, una petició que s'espera que "acceptin", ha afirmat Robert Owen.

L'advocat de l'acusació, Robin Tam, ha avançat que durant el procés s'analitzarà si la mort de Litvinenko podria estar relacionada amb el suport que va donar a l'empresari rus Boris Berezovsky, també exiliat al Regne Unit i perseguit pel règim de Putin. Berezovsky va aparèixer penjat el març del 2013 a la seva mansió londinenca en un aparent suïcidi.

Aquesta investigació ha arrencat després que la ministra britànica d'Interior, Theresa May, la va autoritzar el juliol passat. L'havia descartat inicialment perquè podia perjudicar les relacions amb Rússia així com la seguretat nacional.

Anar al contingut