Imatge d'arxiu de la presó de Wandsworth, a Londres.
Imatge d'arxiu de la presó de Wandsworth, a Londres.

El Regne Unit alliberarà milers de presos per falta d'espai: "Estem a prop del col·lapse"

Les presons per a homes estan al 99% i es quedaran sense places d'aquí poques setmanes, impedint que es puguin engarjolar nous detinguts

RedaccióActualitzat

Milers de presos del Regne Unit abandonaran les cel·les abans del que estava previst. Si han complert el 40% de la pena, el govern britànic els deixarà en llibertat a partir del setembre.

Es tracta d'una decisió excepcional --i temporal-- del nou executiu laborista per evitar el col·lapse del sistema penitenciari, que està al límit d'ocupació.

En concret, les presons per a homes a Anglaterra i Gal·les estan al 99% de capacitat des de principis de l'any passat i es preveu que aviat es quedin sense places. Segons dades oficials, aquesta setmana hi ha unes 700 places lliures per a homes d'un total de 84.000.

El sistema es troba en una situació extrema: hi ha presos que han de romandre en furgonetes policials "donant voltes pel país i sense lloc on anar" perquè no hi ha cel·les disponibles.

La policia també es veu obligada a cedir els seus espais als centres penitenciaris per fer lloc als nous detinguts.

Així ho ha explicat aquest divendres la ministra de Justícia, Shabana Mahmood, que ha assegurat que el país corre el risc de veure "interromput" l'ordre públic:

"Els delinqüents podrien fer el que volguessin, sense conseqüències: podríem veure saquejadors trencant vidres, robant botigues i incendiant barris."

La nova ministra de Justícia del Regne Unit, Shabana Mahmood
La nova ministra de Justícia del Regne Unit, Shabana Mahmood (Reuters/Chris J Ratcliffe)

"Les nostres presons estan a prop del col·lapse", ha afegit Mahmood, que ha afirmat que la proposta del govern és "l'única manera d'evitar el desastre".


La solució "menys dolenta"

L'alliberament massiu de presos forma part d'un pla d'emergència presentat per la ministra de Justícia.

La mesura preveu reduir del 50% al 40% la pena mínima que han de complir els reclusos per poder sortir en llibertat condicional.

De totes maneres, el canvi en la legislació "no serà permanent" i tampoc afectarà tots els reclusos: els que compleixen condemnes de més de quatre anys per delictes de violència, els agressors sexuals i els acusats de violència domèstica no sortiran de la presó anticipadament.

Per la seva banda, el comissari en cap de la Policia Metropolitana de Londres, Mark Rowley, ha valorat que, encara que "no és ideal", l'alliberament abans d'hora de milers de presos "és la solució menys dolenta".

La ministra Shabana Mahmood ha avisat que el pla d'emergència donarà temps al govern de Keir Starmer, el flamant primer ministre laborista, perquè presenti una estratègia a llarg termini de reforma del sistema penitenciari.

ARXIVAT A:
Regne UnitPresons
Anar al contingut