El Rainbow Warrior, de Greenpeace, atraca a Barcelona pel canvi climàtic

Sota el lema "En marxa pel clima", el vaixell ha passat per 14 ports europeus de vuit països diferents

RedaccióActualitzat

Aquests dies, s'han viscut episodis de calor extrema que molts experts vinculen al canvi climàtic. Precisament per conscienciar sobre com els humans incidim en això, el veler ecologista de Greenpeace, Rainbow Warrior, fa una ruta per Europa. Després d'haver passat per 14 ports europeus de vuit països diferents, el vaixell ha atracat aquest divendres a Barcelona.

Sota el lema "En marxa pel clima", l'ONG està donant a conèixer l'informe "Canvia l'energia, no el clima" a cada ciutat que trepitja, per sensibilitzar la població per fer front al canvi climàtic.

El document recorda que els últims quatre anys han estat els més càlids de la història de la humanitat. També remarca que s'ha batut el rècord de CO2 a l'atmosfera: s'ha arribat a nivells que no s'assolien des de fa 3 milions d'anys, abans que l'ésser humà habités la Terra.
 

El responsable del programa Canvi Climàtic de Greenpeace, José Luis García, ha denunciat que els nivells de CO2 a l'atmosfera exigeixen abandonar "per complet" els combustibles fòssils.

"Espanya és el país europeu que més ha augmentat les seves emissions des del 1990. Unes emissions que causen l'efecte hivernacle."

 

"No n'hi ha prou amb declaracions, sinó que calen compromisos i accions que canviïn radicalment les polítiques, sobretot les energètiques."

 

L'ecologista ha afegit que, tot i això, Espanya és el país que té millors condicions per poder "liderar la resposta" a partir d'energies renovables.
 

 

Onades de calor més freqüents

La física i meteoròloga Mar Gómez ha assegurat que les onades de calor cada vegada seran més freqüents, alhora que les pluges disminuiran i seran més torrencials:

"Les onades de calor realment intenses, severes, a principis de segle tenien una freqüència de recurrència d'una cada 100 anys. Ara tenen una freqüència d'una cada 10. És a dir, viurem més onades de calor com la que hem viscut."

 

Els participants en la campanya de l'ONG ecologista reclamen mesures urgents per actuar contra la crisi climàtica, i interpel·len tant governs i partits polítics com empreses i la mateixa ciutadania.

La portaveu de "Fridays for Future", Aitana Ralda, ha insistit que el canvi no el poden liderar els joves només:

"Necessitem que tot el món ens ajudi. No podem fer-ho només els joves. Necessitem a tothom, perquè és un canvi global, un canvi sistemàtic, un canvi de mentalitat."

 

La física i experta en energia Assumpta Farran ha lamentat que actualment es cremen "més combustibles fòssils que mai a la història":

"Diem que anem cap a un món renovable. Diem que les renovables cada vegada són més econòmiques. Però la realitat és que a data d'avui cremem més combustibles fòssils que mai a la història de la humanitat. Aquesta és la nostra realitat."

 

Fins diumenge a la tarda, Greenpeace ha programat jornades de portes obertes, amb tallers i taules rodones. A Espanya tenen previst viatjar cap a Màlaga i Vigo.
 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut