Patxi López al Congrés dels Diputats
El grup socialista s'obre a debatre la reforma del Codi Penal que proposa Sumar (EFE/Fernando Villar)

El PSOE s'obre a debatre la despenalització de les injúries a la Corona

ERC, Junts i Bildu formaran part de la comissió de secrets oficials, amb l'oposició del PP i Vox

El PSOE accepta obrir al Congrés un debat "assossegat i moderat" per despenalitzar les injúries a la Corona i evitar casos de condemnes a artistes o cantants com el cas de Valtònyc

Els socialistes han donat llum verda a la proposició de llei de Sumar de reforma del Codi Penal, que busca suprimir els anomenats delictes d'opinió, que també inclouen les ofenses als sentiments religiosos i els ultratges als símbols nacionals.

La proposta de Sumar també planteja eliminar el delicte d'enaltiment del terrorisme, tot i que els socialistes no estan d'acord amb aquest punt concret. "La protecció a les víctimes ha de prevaler sobre qui menysprea o humilia", ha argumentat la diputada del PSOE Isaura Leal al Congrés, abans de votar la presa en consideració de la proposició de llei, aquest dimarts.

Les paraules, ha afegit, "mai no poden incitar a l'odi que porta a la violència". Amb tot, ha defensat que el legislador "no pot ni ha d'obviar les resolucions dels organismes internacionals" que han condemnat Espanya en relació amb la protecció de la llibertat d'expressió.
 

Els independentistes, a la comissió de secrets oficials

Per al PP, que els socialistes estiguin disposats a obrir aquest debat demostra "la submissió de Pedro Sánchez als postulats dels independentistes" i que "ha assumit com a propi" el full de ruta dels que "volen acabar amb l'Estat". Així ho valorava la secretària general del PP, Cuca Gamarra.

El seu partit, a més, portarà al Congrés que es prohibeixin els homenatges a etarres, la possibilitat d'indultar-los i que condemnats per delictes de sang puguin formar part de llistes electorals, segons ha anunciat el líder popular, Alberto Núñez Feijóo.

També són contraris a la inclusió d'ERC, Junts i Bildu a la comissió de secrets oficials, defensada pel PSOE i Sumar aquest dimarts al Congrés. El PP i Vox veuen incongruent que els independentistes accedeixin a informació classificada perquè -diuen- volen "debilitar" Espanya.

Amb tot, els nous membres d'aquesta comissió ja han estat elegits.

ARXIVAT A:
Congrés dels Diputats
Anar al contingut