El PSOE insisteix que votarà no a Rajoy i a qualsevol altre candidat del PP

El partit ajorna el Comitè Federal fins al dilluns 28; Susana Díaz referma l'oposició a Rajoy i al PP, i reclama "calma" al partit
Redacció Actualitzat

L'executiva del PSOE ha ajornat fins al dilluns 28 de desembre la reunió del Comitè Federal, el màxim òrgan entre congressos, per analitzar els resultats de les eleccions generals de diumenge i l'estratègia de pactes que adopten. Aquest dilluns la direcció del partit ja va decidir que votaria en contra de la investidura de Rajoy, descartant l'abstenció com a possibilitat.

De moment, i mentre no es fixa l'estratègia, alguns dels pesos pesants del partit ja estan avançant com voldrien que fos. La primera ha estat la presidenta de la junta d'Andalusia i secretària general del PSOE andalús, Susana Díaz, que ha admès que el partit ha comès errors, i ha posat com a exemple a seguir el que fa ella a Andalusia, on diu que segueix un rumb clar i constant. Díaz ha afegit que els ciutadans han col·locat el PSOE a l'oposició i és aquí on han de ser:

"El que hem de fer és complir la nostra paraula i el que vam dir als ciutadans durant la campanya electoral és que rebutjaríem les polítiques de dretes i per tant hem de votar rotundament no al senyor Rajoy i al Partit Popular a la sessió d'investidura, perquè no hi hagi equívocs. El partit ha de tenir calma, no prendre's res amb ansietat. Per recuperar la credibilitat no se'ns pot veure com un partit que anem d'aventures ni d'oportunisme."

Per la seva banda, el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, s'ha mostrat contrari a facilitar la investidura de Rajoy abstenint-se, perquè, ha dit, això equivaldria a acceptar que no hi ha alternativa. Vara ha afirmat que l'alternativa és el PSOE, i que encara que sigui difícil, ha d'intentar formar govern si Rajoy no se'n surt:

"Si divendres haguéssim dit que faríem president Rajoy hauríem tret la meitat d'escons. Si això no ho hem dit als ciutadans, no podem ara fer que governi Rajoy quan ens hem passat tota la campanya dient el contrari."

Susana Díaz ha aprofitat per carregar contra Pablo Iglesias i Podem per haver posat el referèndum català com a condició per pactar. Ho ha qualificat de "prepotent", i ha afegit que el PSOE no hi està disposat, donant així per tancada una de les principals línies possibles de pacte. Díaz ho ha reblat afirmant que "amb Espanya no s'hi juga":

Hem vist la prepotència del senyor Iglesias dient que és imprescindible reconèixer un referèndum d'autodeterminació a Catalunya si volem entendre'ns. Primer: els socialistes no juguem ni permetrem que es jugui mai amb la unitat d'Espanya. Ja no hi ha cafè per a tothom, ara el cafè només és per a l'Ada Colau, ho ha dit clarament, i això a canvi d'esgarrapar un grapat d'escons més al Congrés dels Diputats, i és el peatge que ell, voluntàriament, ha decidit pagar."

Sobre Ciutadans, Díaz ha ironitzat que s'havia dit que els partits nous havien vingut per quedar-se:

"És possible, però alguns, com UPyD, han durant el que han durat, i altres que aspiraven a ser la primera força política han quedat quarts."

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut