Els sis negociadors del PSOE i ERC al Congrés en la primera reunió per la investidura

ERC manté el no a Sánchez després de la reunió, però continuarà negociant amb el PSOE

La reunió ha durat dues hores i mitja i ha acabat amb dos comunicats per separat on s'acorda una nova reunió el 3 de desembre
Redacció Actualitzat
TEMA:
Investidura

Les delegacions del PSOE i Esquerra ja negocien la investidura. La primera trobada s'ha fet aquesta tarda al Congrés. Ha durat dues hores i mitja i ha acabat amb dos comunicats per separat de cadascuna de les parts. Esquerra manté el no a la investidura, però ha anunciat una nova reunió el dimarts 3 de desembre.

Els dos comunicats destaquen la voluntat de diàleg de les parts, però reconeixen que hi ha punt on no hi ha coincidència. Així ho explica ERC:

"Tot i que els diagnòstics de les parts no són coincidents, sí comparteixen la necessitat de poder reprendre la via del diàleg entre partits i institucions, així com implicar en aquesta a la societat civil. Un diàleg que ha de ser obert i sincer."

I així el PSOE, que parla del conflicte polític, però com a punt final de tot un seguit de mesures i necessitats:

"Ha estat una primera aproximació en la qual s'ha pogut constatar l'existència de diferències, però també de punts de trobada i, en tot cas, una voluntat compartida de diàleg que permeti desencallar la formació de govern i assegurar l'estabilitat política necessària que permeti afrontar: una agenda de drets socials, la recuperació de drets civils i laborals retallats pels governs del Partit Popular, la situació industrial a Catalunya i al conjunt d'Espanya, en particular, el sector de l'automoció, i canalitzar el conflicte polític a Catalunya des del diàleg i l'entesa institucional."

Les dues parts confirmen que hi haurà una nova reunió d'aquí cinc dies, a les cinc de la tarda al Congrés dels Diputats.

Fonts d'Esquerra asseguren que han constatat que la negociació va de debó i que el PSOE reconeix que hi ha un conflicte de naturalesa política

 

Fonts del PSOE asseguren que el que importa és que les negociacions continuen vives.

En el seu comunicat, Esquerra es referma en què cal pactar una taula de negociació "amb quatre pilars: que sigui entre governs, sense apriorismes ni temes vetats, amb calendari i amb garanties de compliment".

ERC acaba el seu comunicat refermant que el seu vot a la investidura de Pedro Sánchez continua sent negatiu.

Aquest és el comunicat d'ERC:

I aquest el del PSOE:

 

Més de dues hores de negociació

Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa, del PSC, són els negociadors socialistes. Per part d'Esquerra, Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové. Tots sis s'han fet una fotografia abans de l'inici de la trobada, que ha començat a un quart de sis de la tarda.

 

Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa a la taula de negociació amb ERC

 

Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové a la mesa de negociació amb el PSOE

 

A tres quarts de vuit del vespre la reunió ha acabat i una hora després s'han enviat els dos comunicats.

La trobada ha deixat algunes anècdotes. El bolígraf que ha portat Marta Vilalta és de Carme Forcadell. L'altre detall que s'ha pogut veure és la llibreta de Jové, una Moleskine negra que recorda a la llibreta més famosa del judici del procés, la que la Guàrdia Civil diu que va trobar a la casa del dirigent republicà amb anotacions sobre els plans independentistes:

 


Com arriben les dues parts a la trobada

La reunió ha arribat entre missatges de cautela des de totes dues parts i molta pressió dels respectius entorns. La trobada estava marcada també per la ressaca de la primera topada entre el PSOE i ERC en l'aprovació del decret digital.

Esquerra ha arribat a la reunió d'aquesta tarda amb un no sota el braç i amb l'aval de la militància. L'objectiu no era només negociar una investidura d'un govern espanyol, sinó anar més enllà: buscar el compromís del PSOE per a una solució democràtica d'un conflicte que els republicans consideren polític i no de convivència.

Esquerra assegura que ara mateix no té cap motiu per canviar la posició si el PSOE no es mou. Damunt la taula, les 4 condicions que dilluns posava Pere Aragonès: diàleg entre iguals, sense condicions, amb calendari i amb garanties de compliment.

Els socialistes es mostren optimistes. La vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, apel·la a la responsabilitat d'Esquerra per investir Sánchez i afrontar de seguida els problemes de Catalunya.

 

ARXIVAT A:
ERC PSOE Investidura Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut