Els cinc grups compten amb els vots necessaris per tirar endavant la reforma (David Zorrakino/Europa Press)

El PSC se suma a independentistes i Comuns per permetre el vot dels exiliats al Parlament

La reforma del reglament també facilitarà que la CUP obtingui grup parlamentari propi i que es puguin aprovar declaracions institucionals sense comptar amb Vox ni Aliança Catalana

Redacció/Agències

En plenes negociacions per formar govern, PSC, Junts, Esquerra, Comuns i la CUP s'han posat d'acord per regular el vot telemàtic i ampliar els supòsits pel vot delegat.

La modificació incorpora per primera vegada el vot telemàtic en el reglament del Parlament i ho fa d'una manera similar a la que ja fa el Congrés dels Diputats.

El nou text, que tirarà endavant perquè les cinc formacions esmentades compten amb la majoria parlamentària, està pensat sobretot perquè puguin votar els parlamentaris exiliats.

Se'n poden beneficiar l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Lluís Puig, de Junts, i també podria fer-ho Ruben Wagensberg, d'ERC, exiliat a Suïssa i que fins ara ha pogut votar perquè es troba de baixa mèdica.

En el nou redactat s'incorporen noves situacions per delegar el vot de diputats absents, sempre que siguin excepcionals i siguin degudament justificades davant la mesa.

A més, s'hi afegirà una disposició transitòria que vincula aquesta opció a la llei d'amnistia, ja aprovada i en curs però no aplicada en tots els casos.

El pacte entre aquestes cinc formacions arriba després que el Tribunal Constitucional admetés a tràmit fa deu dies el recurs del PP contra la decisió de la mesa d'edat del Parlament d'admetre el vot delegat de Puigdemont i Puig, fet que va permetre triar als membres de la mesa i constituir la cambra catalana.

La legislatura passada el PSC va presentar un recurs al mateix Constitucional contra el vot telemàtic de Puig. El 5 de juny el tribunal va donar la raó als socialistes i va anul·lar el vot de l'exconseller.


Intercanvis de cromos per formar grup parlamentari

Un altre canvi previst en el nou text és que els grups parlamentaris es conformin mitjançant el mètode que ja es fa servir al Congrés dels Diputats, de manera que es puguin fer canvis d'un grup a un altre durant els cinc primers dies de cada període de sessions.

Al Congrés, la cessió de diputats del PSOE i Sumar va permetre a Junts i ERC tenir grup propi.

Amb aquesta modificació, la CUP hauria de poder obtenir amb més facilitat un grup parlamentari: es necessiten cinc diputats, però en tenen quatre. Així, si algú els en cedeix un temporalment els anticapitalistes s'estalviarien haver de compartir el Grup Mixt amb l'extrema dreta d'Aliança Catalana.


Canvis en les declaracions institucionals

La reforma del reglament també preveu que les declaracions institucionals tirin endavant només mitjançant una majoria qualificada de dos terços i no per unanimitat, com fins ara.

El Parlament podrà aprovar així declaracions institucionals encara que no les subscriguin formacions com Vox o Aliança Catalana.

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut