La portaveu del PSC, Núria Parlon, aquest dilluns a Barcelona (Europa Press)

El PSC diu que ara és el torn d'Illa per ser investit "amb les forces progressistes o en minoria"

Núria Parlon descarta donar suport a la investidura de Puigdemont perquè "no té una majoria legítima" per encapçalar el govern

RedaccióActualitzat

El PSC té la intenció de governar Catalunya "pactant amb forces progressistes" o, si cal, en minoria "amb acords puntuals amb la resta de forces polítiques".

Ho ha dit aquest dilluns al migdia l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i portaveu del partit, Núria Parlon, que ha afirmat que no donaran suport a la investidura de Puigdemont perquè Junts+ "no té una majoria legítima per encapçalar el govern":

"La majoria que ens han atorgat els ciutadans i les ciutadanes, tant en vots com en escons, és qui ha de determinar el futur d'aquest país, ja sigui pactant amb forces progressistes, que és una opció, o bé governant probablement en minoria amb acords puntuals amb la resta de forces polítiques."

Ha estat en resposta a la pregunta de com s'ha pres el PSC la intenció de Carles Puigdemont de ser candidat a president, i ha afegit que estan "disposats a parlar amb totes les forces polítiques", també amb Junts+.

Parlon ha dit que de moment l'executiva del partit ha nomenat una comissió negociadora per obrir converses amb els altres partits, que està encapçalada per Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona i cap de la campanya electoral d'Illa.

També ha afirmat que, en tot cas, prefereixen "entendre's amb les forces progressistes", en al·lusió a Comuns Sumar i a ERC, però que estan oberts "a escoltar les altres forces".

En la compareixença, la portaveu del PSC ha dit que estan disposats a parlar amb totes les forces polítiques, excepte les que fomenten l'odi, en al·lusió a Vox i a Aliança Catalana, que ha entrat al Parlament amb dos escons.

La portaveu del PSC, Núria Parlon, aquest dilluns a Barcelona

L'enrevessada aritmètica dels resultats electorals

Amb els resultats d'aquest diumenge, els dos partits que poden liderar el govern de la Generalitat, principalment el PSC però també Junts+, ho tenen molt difícil.

Ho tenen millor els socialistes, que no els costaria aconseguir el suport de Comuns Sumar, però encara s'ha de veure si poden convèncer ERC perquè voti a favor del seu líder, Salvador Illa.

De moment, per boca de Pere Aragonès, aquest partit va assegurar durant la nit electoral que es quedarà a l'oposició, i ho ha refermat aquest dilluns al migdia.

Ha estat el mateix Aragonès el que ho ha repetit en la compareixença en què ha anunciat que no recollirà l'acta de diputat i que es retira de la primera línia de la política dins del seu partit.

Aquesta intenció d'ERC, si es manté les pròximes setmanes, també impedirà que el líder de Junts+, Carles Puigdemont, pugui aspirar a la presidència de la Generalitat.

Però en la hipòtesi que Junts+ convencés ERC i la CUP, sumarien 59 diputats, fins i tot amb Comuns Sumar només arribarien a 65, mentre que la suma de PSC, PP i Vox votant en contra arribaria a 68.


Seria possible un acord entre el PSC i Junts+?

L'opció que els quedaria a PSC i a Junts+, que sumen 77 escons, 9 per sobre de la majoria absoluta, seria posar-se d'acord per pactar la investidura, solució a la qual els ha instat Aragonès en la seva compareixença.

És una solució que no s'ha de descartar, tenint en compte els acords que aquests partits tenen al Congrés, però que ara mateix sembla complicat que es pugui arribar a concretar.

Perquè difícilment Puigdemont, que s'ha compromès a retirar-se si no aconsegueix ser president, admetria donar suport a Illa, i a aquest últim, que ha estat el candidat guanyador amb 7 diputats més, potser encara li costaria més donar-ne a Puigdemont.

De tota manera, les negociacions que ara començaran poden tenir resultats molt diversos, i el PSC s'ha mostrat confiat que podrà formar govern en solitari sense haver-lo de compartir amb cap altra força política.

I en últim terme, si cap candidat no aconsegueix ser investit, no és gens descartable que d'aquí a 5 mesos es repeteixin les eleccions.

Pots jugar amb el pactòmetre per veure quines opcions de governabilitat hi ha a partir dels resultats de les eleccions al Parlament:

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut