La guerra a Gaza pot torbar el clima d'unitat que s'ha instal·lat al voltant de la candidatura de Harris durant la convenció 

El programa amb què Harris vol seduir els demòcrates i conquistar la Casa Blanca

Els delegats han aprovat el programa amb què Kamala Harris vol guanyar la cursa a la Casa Blanca

RedaccióActualitzat

Kamala Harris ja és la candidata oficial dels demòcrates per a les eleccions presidencials del 5 de novembre. Ha generat entusiasme a dins i fora del partit, i, de moment, ha descol·locat el seu rival, Donald Trump.

Ara, la convenció del partit que ha arrencat aquest dilluns a Chicago ha de servir per impulsar la seva figura i per donar a conèixer els punts principals del seu programa electoral.

I per fer-ho, compta amb l'ajuda de les figures més importants del partit, com Barack ObamaBill Clinton o el seu número dos, Tim Walz. I, per descomptat, el seu predecessor, el president Joe Biden.

S'espera que més de 50.000 simpatitzants, delegats, polítics, periodistes i celebritats, assisteixin a la convenció de Chicago que coronarà Harris com a presidenciable. Sobre la festa demòcrata, però, hi planarà l'ombra de les protestes propalestines que s'han convocat durant la convenció.  

Aquest dilluns a la matinada, els delegats han aprovat el programa amb què Kamala Harris vol guanyar la cursa a la Casa Blanca.

El text, de noranta-dues pàgines, reitera les posicions demòcrates sobre temes clau com l'economia, la immigració o l'avortament. No obstant, ignora les demandes de l'ala més esquerrana del partit sobre la guerra de Gaza i el paper dels Estats Units. Això pot torbar el clima d'unitat que s'ha instal·lat al voltant de la candidatura de Harris. 

Manifestació en solidaritat amb Palestina a l'obertura de portes de la Convenció Nacional Demòcrata (EFE/Will Oliver)

Més impostos per als rics

El programa dibuixa la llista de prioritats que els demòcrates tenen en matèria econòmica, i amb les quals volen conquistar el vot popular: des d'inversions en infraestructures públiques, fins a una reforma impositiva perquè els treballadors paguin menys i els rics i les grans corporacions aportin més.

El text també subratlla les mesures del govern Biden per reduir el cost dels aliments bàsics, l'habitatge i les assegurances mèdiques. Durant el seu mandat, Harris ha promès la construcció de tres milions d'habitatges públics per fer front a l'escalada de preus al mercat immobiliari. 

 

Més restriccions a la immigració

En aquesta matèria, els demòcrates treuen pit d'haver reforçat el control sobre la frontera sud dels Estats Units. Asseguren que els migrants seran "tractats humanament i amb dignitat", oferint-los vies legals per ingressar a territori nord-americà. Ara bé, prometen més sancions per la immigració irregular.

El programa reflecteix el gir sobre les polítiques migratòries que ha fet el Partit Demòcrata durant la presidència de Biden subratllant la importància d'acabar amb la immigració irregular i posant traves a les sol·licituds d'asil.

 

Legislar l'avortament per tot el país

El programa dels demòcrates revalida el compromís amb els drets sexuals i reproductius. Entre les mesures més destacades hi ha la de convertir en llei federal la interrupció voluntària de l'embaràs.

L'any 2022, el Tribunal Suprem va anul·lar la sentència Roe contra Wade, que des de 1973 protegia el dret a l'avortament i el legalitzava a tot el país. Això va permetre que alguns estats conservadors prohibissin per llei l'avortament.

 

La carpeta d'Israel i Gaza

L'assumpte que amenaça la cohesió del partit, en ple conclave, és el mateix que li va passar factura a Joe Biden durant les primàries: la guerra de Gaza. Una trentena de delegats que assisteixen a la convenció s'oposen obertament al suport militar a Israel, una demanda que també s'està fent sentir als carrers de Chicago.

El programa no fa cap al·lusió a aquest malestar, si bé reitera la incondicionalitat de Washington amb l'estat jueu. També aposta per un alto el foc immediat que permeti l'alliberament dels ostatges i abordar la greu situació humanitària a la Franja.
 

Un programa "made in Biden"

El text que ha aprovat la convenció demòcrata menciona més cops Joe Biden que a l'actual presidenciable, Kamala Harris. El president hi surt nomenat 287 vegades, i Harris només 32.

El motiu és que l'esborrany del programa es va aprovar el 16 de juliol, quan Biden encara aspirava a la reelecció. El programa no només enalteix els èxits del seu mandat, sinó que dona continuïtat a les seves polítiques.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Kamala Harris
Anar al contingut