Procicat: confinament comarcal i "una mica d'aire" a restauració, llibreries i gimnasos
La restauració podrà obrir una hora més a cada franja (EFE/Enric Fontcuberta)

Procicat: confinament comarcal i "una mica d'aire" a restauració, llibreries i gimnasos

A partir de dilluns, bars i restaurants podran obrir una hora més tant al matí com al migdia

Juli Rodés AlmerActualitzat

El Procicat ha anunciat aquest migdia noves mesures, que entraran en vigor dilluns i, d'entrada, tindran una vigència de dues setmanes.

Un dels canvis afecta la mobilitat ordinària de la ciutadania: es passarà del confinament municipal al confinament comarcal.

Aquest confinament comarcal és per a tot el territori, sense excepcions com les que havien demanat alguns municipis de muntanya i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.


Una hora més per franja a la restauració

A més, entraran en vigor "tímides correccions", en paraules del secretari general de Salut, Marc Ramentol.

A la restauració es mantenen les franges d'esmorzar i de dinar, però s'amplien una hora.

 

Dues persones en una llibreria (ACN/Marta Lluvich)


Una altra novetat és en l'àmbit cultural i afecta les llibreries: s'incorporen al llistat d'equipaments culturals i, per tant, podran obrir amb normalitat.


Extraescolars de música i dansa

En l'àmbit educatiu s'introdueix la semipresencialitat en els primers cursos universitaris.

També en les escoles de música i dansa que estiguin autoritzades, pel que fa a les extraescolars. Són escoles que fan preparació per a l'accés a la formació reglada i tenen una certificació específica del Departament d'Educació.

 

Clients a l'interior d'un gimnàs (ACN/ Albert Cadanet)


En l'esport es permeten les competicions donen accés a les competicions estatals o professionals ja autoritzades prèviament. Els gimnasos poden tornar a obrir, amb les restriccions que ja havien tingut.


No és moment de relaxar

Abans d'anunciar les noves mesures que entraran en vigor dilluns, Ramentol ha remarcat que aquest dijous les dades publicades pel Departament de Salut mostren una "primera davallada significativa de pacients ingressats en UCI".

 

 


Aquest fet, conjuntament amb la davallada de l'ocupació hospitalària que es manté des de fa uns dies, "fa pensar", ha dit, "que estem començant a deixar enrere el pic de pressió assistencial d'aquesta tercera onada".

 

La Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge
La Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge (EFE / Enric Fontcuberta)


A més, fa gairebé tres setmanes que el ritme de contagis va disminuint.

Ramentol ha admès que "la major part de les mesures vigents ho continuaran estant a partir de dilluns", però ha defensat que "estem davant l'oportunitat d'introduir tímides correccions".

En canvi, ha assegurat que encara "no és moment de relaxar les grans mesures que ens estant ajudant a controlar l'evolució de l'epidèmia".


Tres grans amenaces

A més, ha volgut recordar que hi ha "tres grans amenaces" sobre l'evolució de la pandèmia: les noves variants del coronavirus, més contagioses; la pressió que encara pateix el sistema de salut, que obliga a desprogramar intervencions; i la disminució de les dosis promeses de vacunes, que alenteixen el ritme de vacunació.


Necessitat d'obrir

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que també ha comparegut davant dels mitjans, ha volgut fer una "reflexió molt general" sobre els canvis anunciats en les restriccions.

Ha parlat de la "necessitat d'obrir, no tot el que voldríem, però sí donar un petit respir".

Argimon ha remarcat que Salut continuarà monitoritzant "dia a dia" el nombre de contagis diaris, el de persones ingressades i el de malalts crítics, els tres indicadors que permeten veure si es poden "seguir flexibilitzant aquestes mesures", o pel contrari, endurir-les una altra vegada.


Rt estabilitzada

Aquest dijous, les dades epidemiològiques mostren una velocitat de transmissió estabilitzada, des de dilluns, en l'Rt 0,92. El risc de rebrot ha perdut 4 punts i ara és de 501 punts.

 

 


A més, hi ha 56 malalts Covid menys ingressats als hospitals i 7 persones menys, 724, a les UCI. En total, als hospitals catalans hi ha 2.750 malalts de Covid-19.

 

 


També baixen la incidència acumulada per cada 100.000 habitants a 14 dies, que és de 564 casos, cinc menys que la vigília, i la positivitat, que és del 6,48%, una dècima menys que dimecres.

 

 


En les últimes 24 hores, d'altra banda, s'han notificat un total de 3.287 casos nous, i 86 defuncions.

 

 


En total, a Catalunya, fins a 514.266 persones s'han contagiat de coronavirus, que ha causat 19.402 morts.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut