Barcelona

El primer trasplantat total de cara del món recupera la normalitat un any després de l'operació

Un any després de sotmetre's al primer trasplantament total de cara que es duia a terme amb èxit al món, fet a l'Hospital Vall d'Hebron, el pacient, l'Òscar, fa una vida cada cop més normal. Això sí, ha hagut d'aprendre a respirar, a parlar, a menjar, i fins i tot a somriure. No vol tenir cap presència als mitjans, però l'equip mèdic que el tracta n'explica la bona recuperació. Ara fa més d'un any, l'Òscar va tenir un accident que, entre altres lesions, el va deixar amb la cara destrossada. Per aquest motiu, es va presentar voluntari per a l'operació, on van fer-li un trasplantament total de cara.

Actualitzat
"Surt amb els amics, va a pescar i ha tornat a fer el que feia abans de l'accident, està satisfet i content", diu Juan Pedro Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica de l'Hospital Vall d'Hebon i màxim responsable de l'operació. Barret celebra que l'Òscar "té il·lusió per tornar a treballar, té projectes", però encara vol esperar a estar segur al cent per cent de la seva parla per portar-los a terme. 

L'Òscar es troba molt bé, ingereix una dieta semisòlida i les persones del seu voltant el comprenen quan parla sense la necessitat de mirar-lo, quan abans de la intervenció li era impossible comunicar-se directament amb algú que no fos de la família. I és que les pors sembla que van quedant enrere per a l'Òscar.

Una operació delicada


L'operació de l'Òscar va representar el primer trasplantament total de cara del món, ja que va consistir a trasplantar-li tota la pell i els músculs de la cara, el nas, els llavis, el maxil·lar superior, totes les dents, el paladar, els ossos dels pòmuls i la mandíbula.

En total, 23 hores al quiròfan i un procés molt dur de rehabilitació. Ara bé, l'Òscar encara s'haurà d'esperar 18 mesos per aconseguir que la funció de la musculatura de la cara i la llengua arribi al 90%, un resultat que per l'equip de la Vall d'Hebron és perfecte, donades les circumstàncies.

L'hospital ha rebut desenes de sol·licituds similars

Després de l'operació, l'Hospital Vall d'Hebron ha rebut una desena de sol·licituds similars, moltes de fora de Catalunya i inviables per la falta de finançament extern.

De la desena de sol·licituds per a nous trasplantaments de cara a la Vall d'Hebron, una està ja confirmada, la d'un pacient amb neurofibromatosi, un tumor benigne que deforma el rostre per complet.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut