El moment en què la càpsula de la missió Polaris arriba al golf de Mèxic
El moment en què la càpsula de la missió Polaris arriba al golf de Mèxic

El primer milionari que ha "caminat" per l'espai torna a la Terra en la missió Polaris

El nord-americà Jared Isaacman ha orbitat la Terra durant cinc dies i ha fet la primera "caminada espacial" privada a la missió Polaris Dawn, de la NASA i SpaceX

RedaccióActualitzat

Jared Isaacman ha fet història. Amb la seva fortuna, és la primera persona que ha fet una "passejada espacial" privada i aquest diumenge ha tornat sa i estalvi. Ho ha fet de matinada en la missió Polaris Dawn, feta conjuntament per la NASA i SpaceX, l'empresa aeroespacial d'Elon Musk.

Després de cinc dies a l'espai, la càpsula de SpaceX ha arribat de matinada al golf de Mèxic, a la costa de Dry Tortugas, a Florida, quan a Catalunya eren dos quarts de deu del matí.

La càpsula Dragon ha caigut al punt previst. A bord hi havia l'empresari tecnològic Jared Isaacman, dos enginyers de SpaceX i un antic pilot de Thunderbird de les Forces Aèries dels Estats Units.

Aquest és el moment en què la càpsula ha tocat aigua:


"Hem completat la missió", ha dit Isaacman per ràdio mentre la càpsula surava a l'aigua, esperant l'equip de recuperació.


Un gran pas per a l'exploració privada de l'espai

Isaacman passarà a la història com la primera persona, en l'àmbit privat, que ha fet una "passejada espacial", nom popular amb què es coneix l'EVA (sigles en angles d'activitat extravehicular).

Només 263 persones més ho han fet abans que ell, però sempre eren astronautes professionals.

Després del multimilionari també va sortir a l'espai Sarah Gillis, que ja ha treballat en altres missions de SpaceX com a enginyera responsable d'operacions a l'espai.

Les tripulants Mennon i Gillis són les dues dones que han anat més lluny de la Terra de tots els temps.

Així va ser la "passejada":


La primera passejada la va fer l'astronauta soviètic Aleksei Leónov el 1965.

L'operació va durar menys de dues hores. Va ser, doncs, considerablement més curta que les de l'Estació Espacial Internacional. SpaceX, però, considera que aquest breu exercici és un punt de partida per provar la tecnologia del vestit espacial per a futures missions més llargues a Mart.

La missió es va enlairar dimarts des de cap Canaveral, a Florida, i ha marcat també la fita de superar els 1.400 quilòmetres de distància de la Terra, el viatge tripulat més llunyà des de les missions Apolo fa més de 50 anys.


Quant ha costat?

Aquest ha estat el segon vol d'Isaacman amb SpaceX i encara n'hi queden dos més per fer. Ell mateix ha finançat un programa d'exploració espacial anomenat Polaris en honor de l'estrella polar.

El preu no se sap. El fundador i CEO de l'empresa de processament de targetes de crèdit Shift4 ha explicat que comparteix el cost amb SpaceX, però no ha volgut dir quant s'hi ha gastat.

El cost, però, ha de ser superior als centenars de milions de dòlars, si tenim en compte que un seient en uns altres vols de Crew Dragon de SpaceX --sense "passejada espacial"-- costa uns 55 milions de dòlars.

El primer vol el va fer el 2021 i llavors tampoc va voler detallar-ne el cost. En aquella ocasió el van acompanyar els guanyadors d'un concurs i un supervivent de càncer pediàtric. La missió, que es va associar a un programa benèfic, va recaptar més de 250 milions de dòlars per a un hospital infantil. Isaacman va posar-hi 100 milions de la seva butxaca.

 

ARXIVAT A:
CiènciaNASA
Anar al contingut