En Jorge ha fet un llançament de pilota a l'aula on ha ensenyat l'exoesquelet als companys (Europa Press / Moncloa / Fernando Calvo)

El primer exoesquelet infantil del món, el millor regal d'aniversari per a en Jorge

El dia que fa 12 anys, un nen madrileny estrena una tecnologia per poder caminar única al món i creada per una investigadora del CSIC
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

El millor regal d'aniversari per a un Jorge, un nen de 12 anys amb una lesió cerebral, ha estat poder entrar a classe caminant. Ho ha fet amb l'ajuda del primer exoesquelet infantil del món, una estructura creada per una investigadora del CSIC, Elena García Armada, que permet que els nens amb atròfia muscular es puguin moure.

En Jorge Alejo Muñoz-Torero ja havia provat l'eina perquè participa en un assaig clínic de l'empresa Marsi Bionics, el CSIC i l'Hospital La Paz per determinar com ajuda a la rehabilitació. El mateix sistema l'han provat altres menors a Sant Joan de Déu.

Amb l'exoesquelet, anomenat ATLAS 2030, criatures que mai no han pogut caminar o n'han perdut l'habilitat poden tenir un moviment de 360 graus.

L'eina es va presentar al setembre i consta d'una estructura d'alumini i titani que aguanta el pes del nen i vuit motors, sis dels quals a les cames -al turmell, al genoll, al maluc-, per poder fer tots els moviments.

Fer realitat el somni de caminar

El dia ha estat molt especial per a en Jorge, perquè ha pogut fer realitat el somni d'anar caminant a l'escola just abans de sotmetre's a una operació que el deixarà prostrat durant dos mesos.

Com ell deia, ha pogut portar "l'exo" a l'escola, com es veu en aquestes imatges:


Aquest dimarts, ha entrat a classe, a l'escola El Espinar, de Torrelodones, a Madrid, entre els aplaudiments dels companys, mestres i també representants del govern espanyol, amb el president, Pedro Sánchez, al capdavant. També hi eren les ministres d'Educació, Pilar Alegría, i de Ciència, Diana Morant.

Tots plegats li han cantat la cançó per desitjar-li un feliç aniversari i li han fet regals, també per part del president espanyol.

 

En la presentació pública de l'exoesquelet, el president espanyol ha destacat que el govern espanyol està compromès amb allò públic i amb la ciència, la innovació i l'educació.


La creadora, una científica influent

Darrere de l'exoesquelet hi ha tot un treball en equip liderat per la investigadora del CSIC Elena García Armada, que en va crear el prototip. És una de les 30 dones més influents del món en l'àmbit de la robòtica i va fundar Marsi Bionics el 2013.

En un vídeo de la companyia destaca el somriure dels infants quan poden caminar amb l'exoesquelet i també explica que suposa un salt en la qualitat de vida tant dels menors afectats com de les persones que els cuiden.

Aquesta enginyera industrial ha rebut més de 40 premis per un treball remarcable en les solucions de robòtica per a la salut.

 

ARXIVAT A:
Salut Infància
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut