El preu dels pisos nous s'enfila un 9,5%: l'evolució de més d'una dècada de pujades sense treva

L'habitatge de segona mà també ha pujat, però amb menys intensitat: un 6,4% en el segon trimestre de l'any

RedaccióActualitzat

El preu de l'habitatge no dona treva i ha tornat a pujar el segon trimestre del 2024, segons l'índex de preus de l'habitatge publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). S'acumulen així més de 10 anys consecutius d'increments de preus d'un any per l'altre. 

La pujada està liderada sobretot per l'habitatge de nova construcció, que a Catalunya s'ha enfilat un 9,5% entre abril i juny d'aquest any. Es tracta d'1,1 punts més que els tres primers mesos d'aquest any i l'increment més fort des de l'estiu del 2007. Llavors estava a punt d'esclatar la gran crisi immobiliària. 
 

 

Pel que fa als habitatges de segona mà, els preus també pugen, però amb menys intensitat. Es van elevar un 6,4%

És a dir, 1,2 punts més que el període entre gener i març. 
 

 

Preus a l'alça a tot Espanya

Al conjunt de l'Estat, la variació anual de l'índex de preus de l'habitatge en el segon trimestre va augmentar un punt i mig i es va situar en el 7,8%.

Per tipus d'habitatge, el preu dels pisos nous a l'Estat va pujar 1,1 punts, fins a l'11,2%, i és la taxa anual més alta des del tercer trimestre del 2007. Per la seva banda, la variació de l'habitatge de segona mà es va situar en el 7,3%.

Per comunitats, totes van presentar variacions anuals positives durant el segon trimestre. Els increments més grans en els preus dels habitatges van tenir lloc a Navarra, on els pisos han pujat de mitjana un 10,3%; l'Aragó, amb una pujada del 9,9%; i Andalusia i Ceuta, totes dues amb un 9,5% d'increment.

Els augments més moderats van ser a Castella-la Manxa, amb un increment del 5,3%; i Extremadura i les Illes Balears, totes dues amb un 6,2%.

Aparador d
El preu dels pisos ha pujat al conjunt de l'Estat (iStock /Manuel Milan)

Una preocupació mundial

El malestar per l'habitatge i les dificultats d'accedir-hi s'ha estès com una taca d'oli per totes les economies dels països rics. Preocupa a França, a Alemanya, al Regne Unit o als Estats Units. 

I ho fa molt més que la salut, l'educació o l'accés al transport públic, segons un estudi de la consultora Gallup Analytics. Però on l'habitatge genera més inquietud és a Espanya: el 62% de la població considera que no hi ha prou pisos a preus assequibles.   

L'estudi també posa de manifest que l'escalada de tipus d'interès dels últims anys ha agreujat encara més el problema, perquè ha contribuït a encarir les hipoteques, però, en canvi, no ha servit per frenar els preus de venda. Tot al contrari, ara són més cars que abans de la pandèmia

Els experts ho atribueixen, en part, a la falta d'habitatge, ja que els últims anys no se n'ha construït prou.

 
ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut